Linkuri accesibilitate

Tehnologiile informaționale și scutirile de taxe. La Chișinău


Experți de peste hotare susțin ă activizarea afacerilor în domeniul IT nu începe odată cu adoptarea unei legi,

Experți din mai multe țări au prezentat la Chișinău practici reușite de susținere a afacerilor din domeniul tehnologiilor informaționale. Experiența specialiștilor din Danemarca, Lituania sau Chile ar putea fi utilă pentru autoritățile din Moldova, or, Parlamentul de la Chișinău a aprobat recent o lege care ar crea condiții prielnice pentru dezvoltarea domeniului, întrucât introduce mai multe scutiri fiscale.

Cel puțin un avantaj neîndoielnic ar putea avea inițierea unei afaceri specializate în domeniul IT în Republica Moldova – costurile net inferioare pe segmentul de cercetare și experimente cu noi tehnologii comparativ cu alte țări europene. Este un stimulent convingător mai ales pentru investitorii străini, consideră experții. Aceștia, precum și antreprenorii locali urmează să beneficieze de un impozit unic de șapte la sută, scutiri de taxe la importul echipamentului, dacă devin rezidenți ai parcurilor industriale în domeniul tehnologiei informației, așa cum prevede recenta lege adoptată de legislativ.

Viceministrul Vitalie Tarlev se declara convins că stimulentele fiscale și relaxarea controalelor de la instituțiile de stat vor avea efectul unui accelerator pentru inițiativele mediului de afaceri:

„Guvernul trebuie să creeze un mediu în care toți sunt interesați să vină, să creeze afaceri, adică nu este suficient doar să oferi bani. Este și agregarea taxelor și simplificarea deschiderii afacerilor. De fapt, asta este oferta Guvernului, la moment definitivăm cadrul legal. Sunt vizate circa 20 de lefi care trebuie ajustate în următoarele patru, cinci luni. Cred că până la sfârșitul lunii o să dăm această modificare legislativă.”

Parcurile IT concepute de minister pot lua și forma unor platforme virtuale, însă experiența altor state, precum Danemarca sau Georgia arată că mai ales în cazul afacerilor în fază incipientă este nevoie de infrastructură care să le permită să crească. Este și opțiunea de sprijin a antreprenorilor pentru care optează, Doina Nistor, directoarea Proiectului „Creşterea Competitivităţii şi Dezvoltarea Întreprinderilor, finanţat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională. În opinia ei, excesul de birocrație pe care îl întâlnesc investitorii în Republica Moldova este printre cel mai descurajator:

„Pentru un antreprenor din IT este important să nu aibă birocrația, să nu fie implicat în nici un fel de birocrație, sau va pleca din țară într-un alt mediu unde i se oferă această oportunitate, să creeze ce are de creat în domeniul tehnologic. Pe lângă aceasta este important să facem și un mediu fizic, s-au menționat tot felul de acceleratoarea, spații de co-working , parcuri IT, o infrastructură fizică unde antreprenorul poate să-și creeze această afacere.”

De exemplu, pentru a dezvolta industria IT, Lituania a înlăturat poverile birocratice din calea antreprenorilor. Danemarca a creat un zis ecosistem în domeniul IT și astfel a determinat oameni din întreaga lume să-și mute și să-și crească afacerea acolo. În Chile, Guvernul a investit peste 40 de milioane de dolari pentru a sprijini antreprenorii care sunt la început de cale.

În Georgia, a cărei experiență a fost de asemenea prezentată la Chișinău, autoritățile au creat o Agenție pentru Inovație și Tehnologie care coordonează tot sectorul tehnologiilor informaționale. Giorgi Kintsurashvili, spune că instituția pe care o reprezintă a reușit să creeze condiții prielnice atât pentru antreprenorii cu vechime în muncă, cât și pentru cei începători, care pot să experimentele în așa-zise parcuri tehnice:

„Parcurile tehnice sunt utile pentru cei inovatori, noi am creat aceste spații unde se găsesc toate serviciile necesare. Ori persoană care are o idee poate merge acolo și beneficia de tot ce are nevoie. Aici poate găsi laboratoare mari cu tot echipamentul necesar și prototipuri pentru testare. De asemenea, în acest parc tehnic pot fi dezvoltate inițiative, incubatoare, se fac training-uri. Avem companii a căror produse pot fi testate în timp real de cei care sunt abia la început de inițiere a unei afaceri.”

În ultimii zece ani industria IT din Republica Moldova este într-un continuu ritm de creștere pe segmentul exporturilor de servicii.

Autoritățile se așteaptă ca odată cu aprobarea legii parcurilor industriale să crească nu doar entuziasmul antreprenorilor, dar și volumul investițiilor, care la rândul său să genereze noi locuri de muncă.

Experți de peste hotare susțin însă că activizarea afacerilor în domeniul IT nu începe odată cu adoptarea unei legi, ci doar atunci când funcționarii de la diverse instituții de stat devin părtașii punerii în aplicare a acesteia.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG