Ce e scris cu penita, nu tai cu bardita! Ei bine, zicala nu are deloc greutate in cazul aplicarii legii in tara noastra. Ne convingem usor, analizand prevederile legii antitutun, adoptata acum doi ani cu mare fast in parlament, ca acum, cand ar trebui sa vedem schimbari, de fapt, ele practic lipsesc. Sa le luam pe rand: tigarile continua sa fie vandute pe larg in strada, inclusiv in apropierea institutiilor de invatamant, publicitatea la aceste produse inca ne apare in fata ori de cate ori are ocazia, desi n-ar trebui sa fie nici urma de ea. Nerespectarea legii ar trebui sa fie urmata de sanctiuni. Insa, si aici, surpriza. Amenzi nu pot fi pusa, iar Centrul de Sanatate Publica invoca un moratoriu care nu le-ar permite acest lucru.

Chisinau. Tigarile se vand la tot coltul, in gherete. De 7 luni, acest tablou trebuia sa fie doar o amintire.

”Daca ar fi fost o astfel de lege, s-ar fi înlaturat toate gheretele. Dar toti lucreaza, vând.


 „Managerul pune ceea ce trebuie, iar noi suntem simpli vânzatori.”


 „Vreo 10 zile in urma ne-o controlat tot si documentele sunt in regula. N-am avut probleme.”


Tigari nu ar trebui sa se vanda deloc in preajma institutiilor de invatamant, mai spune legea. 200 de metri este distanta minima. Si aici – respectare zero.


Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV In majoritatea cazurilor, gheretele cu tigari au ramas acolo unde au fost amplasate initial. De exemplu, aceasta constructie se afla la numai 15 pasi de sediul facultatii de economie si drept a Academiei de Studii Economice. Nici vorba de cei 200 de metri prevazuti de lege.“


Rodion GAVRILOI, ACTIVIST CIVIC “S-a votat legea , insa se pare ca cei de la guvernare doresc ca totul sa ramana pe loc, nimic sa nu se schimbe. Din ce cauza? Probabil exista un lobby foarte puternic al gigantilor de tutun.”


Promovarea produselor din tutun este si ea interzisa, conform noilor prevederi. 


Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV Fumatorii din capitala nu duc lipsa de informatii despre preturi, promotii sau noi marci de tigari. Desi publicitatea la produsele de tutun este interzisa inca de la 1 ianuarie pentru majoritatea gheretelor din capitala aceasta pare sa nu existe. De exemplu la acest chiosc sunt la vedere tot felul de afise si anunturi despre promotii iar pachetele de tigari se vad de departe.“

 

Rodion GAVRILOI, ACTIVIST CIVIC: “Deja avem doua prevederi legale care nu sunt respectate de Ministerul Sanatatii. Pe cand, aceste prevederi nu tin de sute de mii de cetateni, ci tin de cativa agenti economici pe care MS ii poate controla foarte usor? Ce va face dupa 30 mai cand sute de mii de oameni vor fuma in locurile publice? Eu nu stiu cum se va descurca aici Ministerul Sanatatii.”


Rodion este un activist care de nenumarate ori a sesizat Centrul Municipal de sanatate Publica in legatura cu aceste incalcari. 

Rodion GAVRILOI, ACTIVIST CIVIC: Nici nu primesc raspunsuri la petitii,dar daca le primesc ele sunt destul de seci, doar ca sa fie respectata legea petitionarii.”


De cealalta parte, sefa Centrului de Sanatate Publica invoca un moratoriu prin care ar fi fost interzisa amendarea agentilor economici. De la 1 aprilie insa controalele ar urma sa fie reluate.


Luminita SUVEICA, SEF CENTRUL MUNICIPAL DE SANATATE PUBLICA: “Am mers in vizita la ei, s-au facut scrisori cu recomandari pt a inlatura publicitatea, au fost scrise prescriprii sanitare, dar am primit foarte multe contestari din partea agentilor economici.Ca ei nu sunt de acord fiindca acesta este un venit pentru bugetul statului si noi le incurcam sa contribuie la buget.”


Sa pui o amenda este un lucru deloc usor, mai spun autoritatile. 


Luminita SUVEICA, SEF CENTRUL MUNICIPAL DE SANATATE PUBLICA: “ In primul a fost scrisoarea, prescriptia, proces verbal de constare la fata locului. Ii vom invita la sedinta comisiei pentru a fi amendati, daca nu vor fi prezenti vom actiona chiar si in judecata.”


Sanctiunile in cazul nerespectarii legii antitutun sunt prevazute in doua articole din Codul Contraventional, intrate si ele in vigoare la 17 septembrie 2015.


Articolul 91'.  Încalcarea legislatiei privind controlul asupra plasarii pe piata si consumul  produselor din tutun

-  Expunerea vizibila a produselor din tutun în spatiile comerciale accesibile publicului se sanctioneaza cu amenda de la 120 la 150 de unitati conventionale aplicata persoanei fizice, cu amenda de la 400 la 450 de unitati conventionale aplicata persoanei cu functie de raspundere, cu amenda de la 450 la 500 de unitati conventionale aplicata persoanei juridice.

 

Articolul 364'.  Încalcarea legislatiei cu privire la publicitatea si sponsorizarea produselor din tutun


- Amplasarea si/sau difuzarea publicitatii în favoarea produselor din tutun [...]  se sanctioneaza cu amenda de la 140 la 150 de unitati conventionale aplicata persoanei fizice, cu amenda de la 450 la 500 de unitati conventionale aplicata persoanei juridice cu privarea de dreptul de a desfasura o anumita activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 


Astfel, vanzarea in chioscuri a produselor din tutun se pedepseste cu pana la 3 mii de lei amenda, iar pentru agentii economicii sanctiunea se ridica pana la 10 mii de lei. Aceeasi amenda se aplica si in cazul in care exista publicitate la aceste produse. Am incercat sa vorbim cu reprezentantii firmelor care nu s-au conformat legii. Unii fie nu au fost de gasit, altii au promis sa revina cu un comentariu, dar nu au mai facut-o.


Roman ZADOINOV, AVOCAT: “Este ceva specific pt R.M, pt fostele state ale Uniunii Sovietice cand oamenii nu respecta legislatia in vigoare, iar autoritatile publice tolereaza nerespectarea legislatiei.”

 
Legea nu functioneaza pentru ca nu este perfecta, afirma Veaceslav Ionita, care, atunci cand documentul a fost votat in parlament , era sef al comisiei economie.


Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC IDIS: “ Logica luptei cu tigarile era anume ca sa limitam toate formele de acces la tigari, inclusiv gheretele sa nu fie locuri de vanzare. Acum unii incearca sa traga de sfori ca sa fie interpretat ca gheretele e altceva decat de interzis, lucru care leguitorul nu a vrut asta atunci cand a fost votata legea. Se intampla ca in legislatie notiunile sunt incerte si permit interpretarea. Lupta va mai dura cativa ani de zile.”


Adoptarea legii impotriva fumatului a fost una dintre masurile prevazute in Acordul de Asociere cu UE, la recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In caz de nerespectare, tara noastra risca sanctiuni.


Roman ZADOINOV, AVOCAT:  “La nivel international posibil pot fi sanctiuni legate de ajutor financiar, creditare, careva avantaje ale R.M la plan international privind vreo decizie luata.”


In doar o luna si jumatate va intra in vigoare prevederea care va interzice fumatul in locurile publice. Anterior, proprietarii de restaurante si cafenele au cerut autoritatilor sa mai zaboveasca si sa nu se grabeasca sa o aplice. Ei afirma ca vor avea pierderi mari, asa ca sunt gata sa amenajeze locuri speciale pentru fumatori.