Copiilor din institutiile rezidentiale le este verificata vederea de catre medicii specialisti. Initiativa face parte din programul desfasurat de catre Campania Nationala de asigurare in Medicina.

Publicat:02.02.2015, 17:07

Medicii din cadrul unei clinici private au ajuns astazi la gimnaziul-internat din Orhei.

Aceasta eleva deja are tulburari de vedere, intrucat de mai mult timp poarta ochelari.

“Mama mi-a zis ca atunci cand eram mica m-am lovit la cap si mi-am tulburat vederea. M-am consultat si cand am fost in Elvetia, de acolo am si ochelarii.”

Cu toate aceastea, adolescenta stie care sunt principalele reguli care trebuie respectate daca vrem sa ne protejam vederea, insa recunoaste, nu intodeauna le respecta.

“Nu trebuie sa ne apropiem de televizor, cartea sa o tinem la distanta mare.”

Alti elevi insa au primit vesti bune de la medici.

Iulia LOPATA, MEDIC OFTALMOLOG: “Nu are probleme, totul e in regula.”

Cu toate acestea, medicii spun ca trei din zece copii sufera de boli ale ochilor, iar principalele norme care ne ajuta sa prevenim maladiile sunt simple.

“Plimbarile dese in natura, pauzele de 15 minute intre lucru.”

Programul de diagnosticare a vederii copiilor din scolile internat si centrele de plasament este aplicat pentru prima data in Moldova. In total vor fi consultati in jur de 4000 de copii.

Diana GROSU-AXENTI, DIRECTOR-ADJUNCT, CNAM: “Au fost inclusi copiii din institutiile rezidentiale care, desigur, nu au acces la cei mai buni specialisti.”

Programul se va incheia in luna mai, iar investitia se ridica la 750 de mii de lei.