Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Despre vizita prim-ministrului Pavel Filip la Bruxelles, în dialog cu jurnalistul de la Deutsche Welle Vitalie Călugăreanu și directoarea săptămânalului Expresul din Ungheni, Lucia Bacalu.

Premierul Pavel Filip a fost săptămâna aceasta în prima sa vizită la Bruxelles, unde a încercat să convingă Uniunea Europeană că guvernul este în stare să lichideze rapid restanțele la aplicarea reformelor. Dar întors acasă a aflat de la o comisie specială cu totul altceva: că a fost ratat din nou un termen limită pentru aproape 20 de reforme promise de guvern.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Link direct

Unul dintre jurnaliștii care au urmărit îndeaproape vizita premierului Pavel Filip la Bruxelles a fost Vitalie Călugăreanu. Acesta scrie pentru Deutsche Welle că prim-ministrul Filip, în încercarea de a obține un nou credit de încredere din partea europenilor, a rămas debusolat de întrebările oficialilor.

Vitalie Călugăreanu: „Domnul Filip a primit critici în legătură cu inacțiunile guvernului în recuperarea miliardului de dolari furat. A fost întrebat cui aparțin acum băncile din Moldova și nu a răspuns la această întrebare. I s-a spus foarte clar că recentul amendament operat la codul audiovizualului este insuficient pentru desconcentrarea mass-media și reprezintă doar o tentativă de abureală a partenerilor externi ai Moldovei. Parlamentarii europeni s-au arătat uimiți de recenta hotărâre a Curții Constituționale care a umblat cu de la sine putere la vârsta candidaților la președinție. Unii parlamentari europeni s-au arătat înfiorați de modul cum a fost învestit Guvernul Filip.

Domnul premier a ignorat întrebările europarlamentarilor despre identitatea cetățenilor moldoveni. A evitat să aprecieze acțiunile Rusiei în zona noastră și Ucraina, și în general a fost un pic jenant să văd cum premierul nostru, aflându-se în prezidium, primea tot felul de foi cu răspunsuri la întrebări din partea asistenților săi.

Prima întrebare era despre influența oligarhului Vlad Plahotniuc și am văzut că domnul Pavel Filip a citit răspunsul de pe foaie, era pregătit din timp acest răspuns.”

Astfel, Vitalie Călugăreanu spune că a fost mirat de optimismul cu care a revenit Pavel Filip în Republica Moldova.

Vitalie Călugăreanu: „Să vă spun sincer după ce m-am întors de la Bruxelles am rămas un pic surprins de modul optimist în care Pavel Filip și-a apreciat prestația la Bruxelles dar și modul cum a perceput el reacțiile oficialilor europeni, pentru că premierul nostru a primit acolo critici dure și mai puțin aprecieri din partea parlamentarilor europeni.”

Pe Lucia Bacalu, directoarea săptămânalului Expresul din Ungheni, am întrebat-o dacă prim-ministrul a reușit să restabilească astfel încrederea europenilor.

Lucia Bacalu: „Nu, eu cred că nu a reușit din păcate. Mult prea multe sunt problemele cu care se confruntă Republica Moldova la ora actuală. În plus, din ceea ce am văzut Pavel Filip nu a reușit să răspundă foarte concret și foarte clar la toate întrebările care au fost adresate. Totodată, nu cred că a reușit chiar în discuțiile particulare cu unii oficiali europeni să-i convingă că în Republica Moldova au loc reforme sau că există măcar o dorință sinceră pentru reforme. [...] În plus, este important că Uniunea Europeană a dat de înțeles foarte clar că Republica Moldova este nevoie de urgentat reformele mai ales în justiție, trebuie neapărat elucidat cât mai repede cazul fraudelor bancare.”

Tot în această săptămână, Lucia Bacalu observă plecare unui membru PD din formațiune.

Lucia Bacalu: „Un alt eveniment important este plecarea lui Andrei Popov din Partidul Democrat. Este important pentru că în ultima perioadă observăm cum tot mai multe persoane aderă la Partidul Democrat, nu contează că de voie, de nevoie, dar aceasta este tendința. Iată că am văzut în această săptămână și o altă latură, atunci când un membru marcant al partidului părăsește această formațiune.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG