01:57:05 24.04.2025
Stiri

Cum e să fii mamă pentru alți copii: „Ne-am atașat atât de mult, încât…”

Social 09.03.2016 16:36 Vizualizări1248
Cum e să fii mamă pentru alți copii: „Ne-am atașat atât de mult, încât…”

Mai mulți asistenți parentali din municipiul Chișinău și-au dat întâlnire, astăzi, în cadrul unui eveniment special dedicat mamelor pentru copiii ce au rămas fără îngrijire părintească.

La întrunire au participat 40 de mame care, din anul 2000 și până în prezent, au îngrijit, educat și crescut peste 170 de copii.

În cadrul evenimentului, asistenții parentali și-au împărtășit propria experiență de a îngriji și educa copii abandonați.

Galina Carcimari este asistent parental de 3 ani și jumătate și are grijă de o fetiță în vârstă de 6 ani.

„Am luat acasă o fetiță de aproape 3 ani care ne-a unit familia. Este un copil vesel și foarte activ, iar toți membrii familiei au îndrăgit-o din prima clipă. Ne-am atașat atât de mult de ea, încât doi ani în urmă am depus toate actele necesare pentru a o adopta. Însă, din cauza unor mici probleme, nu am obținut încă o hotărâre judecătorească favorabilă. Sper ca în viitorul apropiat să-i devenim părinți cu acte în regulă”, a menționat Galina Carcimari.

Olga Zaharia, managerul Serviciului de asistență parentală profesionistă din cadrul Direcției municipale pentru protecția drepturilor copiilor, a vorbit despre motivația acestor mame de a ajuta copiii rămași fără familie.

„Acești asistenți parentali își doresc în primul rând să ajute niște copii care au în spate un trecut îndurerat și să revină în familia lor biologică pentru a crește mai departe cu propriii părinți. De asemenea, de cele mai multe ori, asistenții parentali au nevoie de un loc de muncă, iar salariul acestora constituie de la 2 200 la 2 800 de lei pe lună, în funcție de vechimea de activitate pe care o are fiecare”, a spus Olga Zaharia.

Totodată, pentru fiecare copil statul oferă o alocație pentru alimentație de 851 de lei lunar, iar pentru copiii cu nevoi speciale – 1 080 de lei. De asemenea, pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și igienă, copiii primesc câte 250 de lei pe lună.

Liliana Balan, șefa Serviciului de monitorizare, sinteză și strategie din cadrul Direcției pentru protecția drepturilor copiilor din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, a menționat care sunt posibilitățile de adopție a acestor copii.

„Există asistenți parentali care se atașează foarte mult de acești copii și, respectiv, i-au luat spre adopție. De obicei, aceste persoane nu au avut propriii copii biologici. Un copil poate fi adoptat de către acești asistenți doar dacă ei au statutul de copil orfan, iar familia respectivă întrunește toate cerințele necesare”, a afirmat Liliana Balan.

Menționăm că evenimentul a fost organizat de CCF Moldova, în parteneriat cu Direcția municipală pentru protecția drepturilor copiilor și a avut drept scop sensibilizarea opiniei publice față de copiii orfani, lipsiți de căldura mamei.

Întrunirea a fost susținută de o companie farmaceutică care susține ideea că există pastile miraculoase care fac copiii abandonați să se simtă bine alături de o mamă și o familie.

Mamele care îngrijesc copii abandonați au avut parte de un concert de muzică ușoară, concursuri interactive și diverse premii.

Daniela Nucă, stagiară

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte