In curand ne vom bucura de Invierea Domnului, iar aproape tot crestinul nu-si imagineaza masa de Pasti fara traditionalul miel la cuptor. Asa ca acum proprietarii de oi sunt mai solicitati ca niciodata. Si cum suntem in timpuri noi, mielul nu mai este cumparat de la stana, acesta fiind gasit la un singut click distanta.
De cateva zile telefonul lui Valeriu Botnaru, proprietar a 70 de oi, din Negureni, Telenesti, suna in continuu. Iar asta pentru ca oamenii deja ochesc cel mai aratos miel pe care ar vrea sa il gateasca pentru masa de sarbatoare. Asa ca fermierul a inceput inregistrarea comenzilor.
Barbatul spune ca are comenzi din toate regiunile, ajungand sa fie cunoscut si datorita marketingului pe care il face pe internet.
Valeriu BOTNARU, PROPRIETAR STANA: “Pun anunturi pe site si ma suna lumea.”
Iar daca o cereti, mielul va este adus pana in prag. In pretul de 90 de lei pentru un kilogram de carne de miel este inclus si acest serviciu.
Valeriu BOTNARU, PROPRIETAR STANA: “Da, fac livrare. Ma suna lumea si imi spune cati vor, de cate kilograme. Si eu le duc la Chisinau.”
Perioada aglomerata si pentru cei care sacrifica mieii. Gheorghe Sarbu este cunoscut in localitate ca omul cu cel mai mare talent la taiat miei, asa ca la serviciile lui apeleaza mai tot satul. Barbatul spune ca daca s-ar organiza un concurs la taiatul mieilor, el ar ocupa, cu siguranta, primul loc pentru rapiditate.
Gheorghe SARBU: “Eu cand tai miei parca mananc rasarita. De cand s-a inceput sezonul am taiat vreo 700 de carlani, plus minus, pe zi pana la 70. Ma ocup de vreo 8 ani.”
Totusi sunt si dintre cei care prefera sa cumpere mielul de la piata unde e forfota mare in aceste zile. Aici carnea de miel poate fi cumparata la un pret care incepe de la 65 de lei kilogramul si ajunge pana la 80. Vanzatorii nu se plang de lipsa de cumparatori.
“Vine foarte multa lume, asa e in tot anul. Pretul nu s-a majorat.”
Iar daca unii nu concep sa se aseze la masa de Pasti fara a gusta friptura de miel, altii spun ca aceasta carne este un bun de lux.
“Am luat piept de gasca, e prea scump mielul.”
“Am luat oase de curcan pentru bulion.”
Traditia de a manca miel de Pasti isi are originile in Vechiul Testament. In acea perioada, mielul era pregatit si mancat de evrei si semnifica iesirea lumii din pacat. Unii preoti cred ca in prezent carnea de miel nu mai este necesara pe masa de sarbatoare.