Linkuri accesibilitate

Trei foști miniștri moldoveni de finanțe sceptici


Cîtă reformă se poate face la Chișinău până la primăvară ca să ajungă acolo banii promiși de București?

Bucureştiul a dat publicităţii condiţiile pe care guvernul Pavel Filip ar trebui să le îndeplinească pentru a putea primi prima tranşă din împrumutul rambursabil de 150 de milioane de euro promis de premierul Dacian Cioloş omologului său de la Chişinău. Prima condiţie este ca Moldova să îşi respecte înţelegerile ce decurg din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi să-şi declare fără echivoc dorinţa de a continua pe calea către întărirea relaţiilor cu Uniunea Europeană. Printre celelalte condiţii este solicitată reluarea relaţiilor cu FMI, întărirea domniei legii şi reforma justiţiei ca şi îmbunătăţirea mediului de afaceri.

Fost ministru al Finanțelor, Mihai Manole, fost ambasador în SUA și reprezentant al Republicii Moldova la FMI, taie din optimismul guvernanților de la Chișinău.

Mihai Manole: „Eu mă uit cam sceptic la ceea ce a anunțat domnul prim-ministru, că adică în martie poate fi debursarea. Dar nu mai poate fi nimic în martie. Să fim serioși! Ne-au trimis ieri condițiile și mâine vom da rezultatele?! Reformele durează în timp. Ei cred că încurcă pe ce lume se află pentru că, chiar dacă vom ajunge la un acord cu FMI, măsurile vor fi nepopulare pentru cei care, săracii, umblă în stradă și își exprimă dezacordul cu ceea ce se întâmplă în jur, nu pentru cei care iau decizii. Pentru că vom vorbi de majorare de prețuri, de tarife, de creștere de impozite ș.a.m.d. Practic, totul e la pământ.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:35 0:00
Link direct

Europa Liberă: Și, în lipsa acestor bani, ce face Chișinăul?

Mihai Manole: „De aceasta a și fost guvernarea înscăunată. Prea optimiști suntem, când spunem că în martie poate fi deblocarea. Eu cred că mai puțin de jumătate de an nu va dura. Trei ani la rând nu am avut buget votat n Parlament. Practic, ceea ce a fost prin răspunderea asumată de către cei care erau în guvern a creat problema. Problema nu este numai în miliardul despre care se vorbește. Suma va fi cu mult mai mare. Nu e nimic nou în poziția guvernului României. Ei nu pot acorda banii, fără un acord cu FMI.”

Și un alt ex-ministru al Finanțelor, deputata socialistă Zinaida Greceanîi, admite că guvernul de la Chișinău ar putea să nu beneficieze, cât de curând posibil, de prima tranșă.

Zinaida Greceanîi: „Nu cred în genere că va ajunge. Nu de atâta că nu îmi doresc. În condiții normale, chiar un împrumutător care se respectă nu va da banii pe vânt. Nu cred că Bucureștiul are bani în plus, ca să acorde împrumuturi în stânga și în dreapta. Este un împrumut mai mult amical-politic.”

Europa Liberă: Adică? Ce înseamnă aceasta?

Zinaida Greceanîi: „Suntem vecini, hai să vă susținem, dar și voi trebuie să vă dați seama cine sunteți și ce vreți să faceți în propria țară. Cam aceasta ar însemna. Banii sunt pentru cheltuieli curente, pentru pensii și salarii. Și sigur că au o sumedenie de probleme cu bugetul, de aceea și au nevoie de banii aceștia.”

Europa Liberă: Deci, trebuie voință politică?

Zinaida Greceanîi: „Trebuie voință politică, sigur că. Dar o guvernare constituită noaptea nu știu ce voință politică poate să aibă. Trebuie să vină altă guvernare care să fie credibilă.”

Iar fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, e de părere că banii promiși de București ar putea să ajungă totuși la Chișinău prin luna mai.

Veaceslav Negruța: „Probabil că e sfârșit de primăvară, mai spre luna mai. Aceasta, teoretic, în cazul scenariului pozitiv. Fără plan anti-criză nu se poate mișca guvernul mai departe. Până vom obține deblocarea altor finanţări, urmare a înţelegerilor cu Fondul Monetar Internaţional, probabil vor trece alte şase-nouă luni, poate în toamnă vom avea primele semnale de ameliorare cât de cât a aşteptărilor şi perspectivelor pentru Republica Moldova. Din păcate, aceasta e situaţia acum. Și rezultă din strategia politică greşită, aleasă din 2013 încoace, de autoizolare, aici, în Republica Moldova, de autoizolare a Republicii Moldova de la anumite agende de reformă care trebuiau să fie aplicate.”

Europa Liberă: Din cauza unor condiţii neîndeplinite, ar putea acest împrumut promis de guvernul României să întârzie?

Veaceslav Negruța: „Categoric da.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă, dacă condiţiile parţial sunt îndeplinite?

Veaceslav Negruța: „Partenerii vor fi foarte atenţi şi duri în respectarea condiţiilor înaintate. Mesajul de la Bucureşti transmis de prim-ministrul Cioloş este de fapt poziţia comună a partenerilor de dezvoltare, este coordonată şi un rezultat al dialogului pe intern pe care au avut-o partenerii de dezvoltare. Iar prim-ministrul Cioloş a spus-o în română clar şi pe înţelesul autorităţilor de la Chişinău. Este adevărat, fiecare pas, fiecare măsură, ca şi condiţie inclusă, va fi monitorizat şi apreciat de parteneri. Nu cred că se vor admite debursări în cazul neîndeplinirii condiţiilor.”

Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, salută demersul guvernului de la București, care a înaintat mai multe condiții pentru autoritățile de la Chișinău pentru acordarea primei tranșe din împrumutul de 150 de milioane de euro.

Ion Sturza le sugerează spicherului Candu și prim-ministrului Filip să lase PR-ul de doi bani, să prindă în pioneze la intrarea în birou scrisoarea guvernului român și să se pună pe treabă!

Previous Next

XS
SM
MD
LG