Luxul din cimitirele moldovenesti incepe sa paleasca. Daca in anii precedenti, inainte de Pasti, monumentele funerare imense se vindeau ca pe banda rulanta, acum avantul a mai scazut. Vanzatorii spun ca oamenii cauta deja pietre mai mici si mai ieftine.
Acest barbat a venit la cimitir ca sa puna la punct ultimele detalii la instalarea monumentelor: “Se apropie Pastele si facem ultimele pregatiri.”
Ca sa mai economiseasca un ban, probabil, acesta munceste cu mainile sale si cu ajutorul rudelor. In schimb pentru piatra nu s-a zgarcit, platind peste 3 mii de euro: “Sunt parintii nostri si facem tot ce ne sta in puteri pentru ei.”
In rest in cimitir e liniste. Vanzatorii de piatra funerara spun ca anul acesta vanzarile au scazut brusc. “Daca anul trecut aveam trei comenzi pe saptamana, acum avem trei in luna. Oamenii sunt in criza nu cumpara.”, se plange un vanzator.
Tocmai de aceea cele mai scumpe pietre raman in depozite. Ca sa-si atraga clientii, firmele care presteaza astfel de servicii, concureaza serios. Ultima noutate e imprimarea fotografiilor si a peisajelor cu ajutorul laserului.
Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV “Imprimarea unui astfel de peisaj pe o piatra funerara costa 900 de lei. Administratorii firmei spun ca daca oamenii nu cer ca in ultima vreme au tot mai multe solicitari de acest gen pentru ca daca oamenii nu cer ca monumentele sa fie cat mai mari, atunci ei vor ca acestea sa fie cat mai artistice.”
In ultimii ani monumente uriase, statui, garduri si chiar cavouri care aratau ca niste case cresteau in cimitir ca ciupercile dupa ploaie. Complexele funerare ajungeau si la 20 de mii de euro, iar cavouri ca acesta – la 55 de mii. Acum, spun angajatii cimitirului, nici cavourile nu se prea intreaba. Si totusi, in prestigiosul sector 117 se inalta un nou cavou care se anunta a fi bijuteria cimitirului si arata ca o biserica in miniatura.