Scad temperaturile, creste riscul de inec. Salvatorii atentioneaza populatia sa nu se aventureze pe suprafetele lacurilor sau iazurilor inghetate, intrucat pericolul este iminent. Un scafandrier de la situatii exeptionale a simulat un caz de inec pentru a prezenta cateva reguli de prevenire a unei tragediei.

Publicat:30.12.2015, 14:23

Andries NASTAS, SCAFANDRIER, STATIA CENTRALA DE SALVARE: “sunt un copil care a fugit de la scoala sau dupa lectii, am incercat sa ma plimb pe gheata nu am reusit, pentru ca gheata a cedat. Din fericire, salvatorii erau prin preajma, au venit in ajutor.”

 
Odata ce presupusul elev a fost scos din apa, in rol a intrat medicul.


Principalele reguli trebuie sa le stie si cei care vor sa scoata pe cineva din ghearele mortii.



Salvatorii atentioneaza ca odata cu scaderea temperaturilor, suprafetele lacurilor si iazurilor vor ingheta, iar cum elevii sunt in vacanta, pericolul creste si mai mult. Nu doar elevii pot fi victime.


Andries NASTAS, SCAFANDRIER, STATIA CENTRALA DE SALVARE: “aici sunt multi copii care vin de la scoala. Si pescarii sunt in pericol. Stim ca pentru un pestisor ei pot merge foarte departe.”

 
Sansele de supravetuire sunt mai mari daca norocul face ca in ajutor sa ne sara un salvator. Majoritatea lacurilor din capitala insa nu au salvamari.


Emil IASCIUC, SEF STATIE SALVARE: “avem o rugaminte catre populatie, sa nu se duca la bazinele acvatice care nu au salvatori, nu sunt amenajate cu statii de salvare. 90 la suta nu sunt amenajate cu salvatori.”

 
Acum 5 zile, un copil in varsta de 4 ani din raionul Straseni a murit inecat dupa ce gheata subtire a unui lac a cedat.