Moldova a DISTRUS astăzi peste 1 400 de ARME


Inspectoratul General de Politie al Ministerului Afacerilor Interne, a distrus astăzi, cu sprijinul Uniunii Europene, peste 1 400 de arme de calibru mic și armament ușor la întreprinderea JST ARES UT, o companie care deține utilaj de topire a metalului.
Potrivit PNUD Moldova, această distrugere îmbunătățește securitatea națională și regională și evidențiază contribuția Republicii Moldova la eforturile mondiale de neproliferare. Distrugerea surplusului de arme reduce riscul de proliferare și favorizează în mod direct stabilitatea și pacea.
„Acțiunea de astăzi reduce considerabil riscul de răspândire și comercializare a armelor păstrate ilegal sau celor care nu corespund cerințelor, contribuind, astfel, la consolidarea stabilității regionale în Europa de sud-est. Iar, prin asigurarea unui control mai strict asupra eliberării permiselor de portarmă, inclusiv al deținerii şi utilizării armelor de foc de către persoanele fizice, vom creste nivelul securității publice”, a afirmat Ministrul Afacerilor Interne, Oleg Balan.
„Evenimentele tragice recente din întreaga lume servesc drept mărturie a problemei stringente privind securitatea publică care provine din traficul ilicit și utilizarea ilegală de arme de calibru mic și al armamentului pentru sporirea criminalității, actelor de terorism, și subminarea consolidării păcii și a eforturilor de dezvoltare pe termen lung. Aceste probleme afectează nu numai zonele actelor de violență, dar şi regiunile - Europa de Sud-Est - de multe ori identificată drept o sursă. Pentru a combate aceste amenințări, lucrăm atât la nivel regional, cât și la nivel local, abordând atât cauzele, cât și efectele pe care utilizarea ilegală a armelor de foc o are asupra societății și vieții oamenilor. La nivel național desfășurăm, în cooperare cu autoritățile naționale, o serie de activități care încurajează controlul și monitorizarea mai strictă a armelor de foc”, a declarat reprezentanta rezidentă adjunctă a PNUD în Moldova, Narine Sahakyan.
Problema proliferării ilicite a armelor de calibru mic și a armamentului ușor în Europa de Sud-Est este una regională și, respectiv, necesită soluții regionale, care sunt puse în aplicare permanent, cu sprijinul UE, prin intermediul Agenției Sud-Est Europene pentru Controlul Armelor Mici şi Armamentului Uşor (SEESAC) - o inițiativă regională de control al armelor al Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și al Consiliului de Cooperare Regională.
Aceasta este a patra distrugere de arme din R. Moldova, realizată cu sprijinul PNUD SEESAC, evenimente similare având loc şi în 2005, 2007 și 2009.








































































