08:10:15 26.04.2024
Stiri

Avocații Țopilor față în față cu ostaticii lui Plahotniuc

Opinii 16.10.2015 08:01 Vizualizări3971 Autor: Petru Bogatu
Avocații Țopilor față în față cu ostaticii lui Plahotniuc


Prezentul continuu // Doar dictatorii pot scuipa pe propriul rating, compensându-l prin represalii și propagandă deșănțată

Reuniunea numită „forum public” ce urma să lanseze un dialog național în vederea semnării unui pact social a călcat cu stângul. Eșecul era previzibil, în condițiile în care de la masa rotundă au lipsit adevărații protagoniști ai disputei dintre stradă și guvernare.

Cuvinte goale ce din coadă aveau să sune

Nu încape îndoială că reprezentantul Platformei DA, Andrei Năstase, s-a comportat ca un mitocan ordinar când l-a întrerupt pe Vlad Filat și a anunțat că delegațiasa pleacă, întrucât nu dorește să participe la „spectacol”. Dar nici Mihai Ghimpu n-a fost mai breaz când, în stilul unui pedagog format la școala lui Makarenko, a încercat să-i închidă gura reprezentantului străzii.

Și președintele Parlamentului,AndrianCandu, nu s-a dovedit a fi la înălțime când a scăldat-o, înșirând cuvinte goale ce din coadă aveau să sune, vorba poetului. El a recunoscut la modul general că puterea „a comis greșeli”, dar n-a spus care anume. Când vrei să ai un schimb de opinii, nu te ascunzi după deget.

Or, gafele monumentale ale puterii au provocat convulsii sociale. Anume ele au stârnit nemulțumirea populației și au scos lumea în stradă. De aceea, lucrurilor urmează să li se spună pe nume. Tranșant și fără ocolișuri. În caz contrar, zadarnic este acest efort de conciliere.

Dialogul surzilor cu muții

Nu au reușit să sensibilizeze asistența nici Valeriu Streleț, nici Nicolae Timoftiși nici Vlad Filat. Dar nu pentru că ar fi spus niște lucruri neadevărate, ci în virtutea faptului că au tratat foarte sumar temele concrete ale protestelor antiguvernamentale din ultimul timp.

Autoritățile au șansa să reia comunicarea cu societatea și să potolească spiritele incitate doar dacă fac dovada că sunt capabile să soluționeze problemele de stringentă actualitate ce se află pe buzele tuturor. Furtul miliardului și degradarea sistemului bancar, capturarea oligarhică a justiției, concesionarea netransparentă a aeroportului, demiterea procurorului general, crearea unor noi instituții anticorupție după modelul UE – aceste chestiuni trebuie dezbătute sincer și fără eufemisme.

Una peste alta, a fost până la urmă un dialog. Numai că unul al surzilor cu muții.

Ca să nu mai spun că din scenă au absentat actorii centrali ai crizei. Pe de o parte, este la mintea oricui că Platforma DA nu-i o entitate reprezentativă a protestatarilor atâta timp cât este condusă de avocații lui Victor și Viorel Țopa. Pe de altă parte, se creează impresia că reprezentanții puterii nu sunt decât ostaticii lui Vlad Plahotniuc, mâna forte care evită să iasă în prim-plan.

Un factor perturbator major

Faptul că prim-vicepreședintele PDM a renunțat la mandatul de deputatși s-a dat la fund nu salvează situația. Mai multe sondajeconfirmă că el este catalogat de majoritatea cetățenilor ca fiind capul tuturor relelor care trage în culise sforile celor trei ramuri ale puterii de stat.

Nu discut acum cât de reală este această imagine. Țin să spun doar că în democrație o atare reputațiedezastruoasă nu are cum fi neglijată.

Doar dictatorii pot scuipa pe propriul rating, compensându-l prin represalii și propagandă deșănțată. Cum Vlad Plahotniuc, din fericire, nu-iBashar al-Assad, el a devenit un factor perturbator major al tinerei democrații moldovenești, o problemăcapitală fără a cărei remediere nimic nu se mai poate îndrepta.

Gestul de azi (joi – n.r.) al lui Vlad Filat, care l-a acuzat pe Plahotniuc că privează țara de viitor, deși pare să fie făcut sub amenințarea trimiterii în judecată, ar putea să rupă zăgazurile tăcerii la vârf. Aștept să-și spună cuvântul președintele republicii.

Trebuie să se decidă ceva de urgență, deoarece timpul se scurge contracronometru către un soi de catastrofă tipic post-sovietică, de genul celora prin care a trecut recent Kîrgîzstanul. Una care, chiar dacă nu ne va omorî, ar putea să ne arunce cu mulți ani înapoi în timp.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md