15:56:23 26.04.2024
Stiri

Adjunctul lui Boris Elțin RECUNOAȘTE cu seninătate că a ORDONAT nimicirea polițiștilor și a voluntarilor moldoveni în 1992

Politică 05.10.2018 13:19 Vizualizări43374 Autor: Ziarul National
Adjunctul lui Boris Elțin RECUNOAȘTE cu seninătate că a ORDONAT nimicirea polițiștilor și a voluntarilor moldoveni în 1992 captură


Fostul vicepreședinte al Federației Ruse, generalul în rezervă Alexandr Ruţkoi, confirmă, într-un interviu acordat Agenției Federale de Știri de la Moscova, implicarea directă a trupelor ruse în războiul de la Nistru din 1992.

„Transnistria, anul 1992. În cele din urmă, totul s-a încheiat cu bătălia de la Bender. Elțin m-a chemat şi mi-a ordonat să rezolv această problemă, dându-mi libertate de acțiune. I-am trimis un ultimatum președintelui de atunci al Moldovei, Snegur - în 24 de ore el să-și retragă trupele din Transnistria. Nu le-a retras, iar eu am pus pe poziție sistemele reactive de artilerie și trupele lui Snegur au dispărut”, a dezvăluit Alexander Ruţkoi.

Acesta a mai adăugat că și în cazul Georgiei a procedat la fel. „În anul 1992, Tskhinvali. Atunci îndeplineam atribuțiile președintelui Elțin. Mă sună atunci primarul capitalei Osetiei de Sud și mă întreabă dacă aud în telefon explozii. Mi-a spus că artileria gruzină bombardează Tskhinvali. L-am sunat atunci pe Șevarnadze (președintele Georgiei n.r.) și-l întreb dacă armata lui face asta. Mi-a spus că nu. Atunci am dat ordin să fie distruse trupele care bombardează Osetia de Sud. Mă sună deja Sevarnadze, care m-a acuzat de toate păcatele, mă amenința cu Tribunalul de la Haga. Atunci i-am spus că are la dispoziție trei ore să-și retragă trupele din Tskhinvali, pentru că altfel vom bombarda Tbilisi. Uite așa s-a încheiat atunci războiul”, s-a lăudat Ruțkoi.

Amintim că, în 2010, la aniversarea a 20-a de la proclamarea regimului neconstituţional în regiunea transnistreană, Alexander Ruţkoi a numit Transnistria drept „insula libertăţii, a cărei populaţie a comis o faptă eroică”. „Transnistria practic nu depinde de nimeni. Prietenia rmn cu Rusia este pentru totdeauna”, a mai spus cel care recunoaște că Rusia a contribuit deschis la formarea republicilor separatiste.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md