18:03:28 26.04.2024
Stiri

Maia Sandu la RFI: Există pericolul ca România să se trezească cu Rusia la hotare

Partide/Comunicate 01.10.2018 11:35 Vizualizări1881 Autor: Ziarul National
Maia Sandu la RFI: Există pericolul ca România să se trezească cu Rusia la hotare RFI România


Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a lansat un semnal de alarmă, în cadrul unui interviu oferit pentru RFI România, în legătură cu pericolul alunecării Moldovei sub influența Rusiei, după alegerile parlamentare, programate la 24 februarie 2019.

Maia Sandu acuză o înțelegere subterană între Partidul Democrat, de guvernământ, și Partidul Socialiștilor, al președintelui prorus Igor Dodon. Aceste partide au adoptat împreună o lege electorală care, spune Maia Sandu, avantajează forțele proruse. Lidera opoziției mai atrage atenția asupra pericolului de resuscitare a planului rusesc de federalizare a Republicii Moldova și cere autorităților române să se folosească de toate pârghiile pentru a opri acest curs.

„Nu doar eu, ci și ceilalți care cunosc istoria din 2003. Atunci, Kozak, omul lui Putin, a încercat să impună federalizarea Republicii Moldova în condițiile Federației Ruse, inclusiv cu păstrarea armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova, dar și prin creșterea puterii Rusiei în parlamentul de la Chișinău prin intermediul deputaților care urmau să fie aleși din Transnistria. Atunci s-a reușit oprirea acestui proiect foarte nociv pentru Republica Moldova. După atâția ani vedem că Rusia revine. Numirea lui Kozak este un semn clar că se dorește revenirea la federalizare. Vedem în presa de la Moscova tot mai multe referințe la acest proiect. Igor Dodon vorbește tot mai mult și ne facem griji pentru știm că acest proiect nu poate aduce nimic bun pentru Republica Moldova, dimpotrivă”, a afirmat Maia Sandu.

Potrivit politicianei, după anularea alegerilor din Chișinău, Partidul Democrat „și-a scos masca de partid proeuropean.â”: „ Tot mai des ne oferă exemple de conlucrare deschisă cu partidul socialiștilor. Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor își propun să își mențină puterea și, în caz că le reușește, planul de federalizare impus de Rusia devine un risc real”.

În altă ordine de idei, lidera PAS a subliniat importanța alegerilor parlamentare din februarie 2018 și a adăugat că România ar trebui să fie mult mai interesată de ceea ce se întâmplă în R. Moldova.

„Viitoarele alegeri parlamentare sunt foarte importante. Știu că de fiecare dată spunem asta, dar sunt importante pentru că noi riscăm, în câțiva ani, să nu mai avem o masă critică de oameni care cred în democrație. Republica Moldova este divizată între oameni care cred că democrația este de vină pentru corupție, sărăcie, migrație și care cred că e nevoie de un personaj ca Putin să vină să facă ordine și oameni care cred în democrație. Doar că cei care cred în democrație pleacă. Sunt oameni tineri, cu mintea deschisă. Sunt competitivi și se întâmplă o schimbare a raportului dintre votanții pro democrație și cei pro Rusia. Nu ne putem permite să mai așteptăm câțiva ani. Schimbarea spre bine trebuie să se întâmple acum. Să le oferim o perspectivă celor care cred în democrație. Să rămână acasă. Să construiască cu noi, să lupte în continuare. Revenim la acest pericol mare, federalizarea Republicii Moldova, care nu înseamnă altceva decât transnistrizarea și o prezență mult mai masivă a Rusiei în Republica Moldova. Și din perspectiva asta, România ar trebui să fie mult mai interesată de ceea ce se întâmplă la noi. Dacă se întâmplă o asemenea nenorocire și se realizează un asemenea plan de federalizare, atunci, România va avea Rusia la hotare”, cităm aceeași sursă.

Interviul integral îl puteți citi AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md