13:15:02 26.04.2024
Stiri

Mai mult de o mie de femei din R. Moldova se îmbolnăvesc anual de CANCER MAMAR, iar zece la sută decedează în primul an de la depistarea maladiei: Consultații GRATUITE anunțate de autorități

Social 01.10.2018 11:37 Vizualizări1523 Autor: Ziarul National
Mai mult de o mie de femei din R. Moldova se îmbolnăvesc anual de CANCER MAMAR, iar zece la sută decedează în primul an de la depistarea maladiei: Consultații GRATUITE anunțate de autorități


În Republica Moldova, cancerul mamar ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, fiind înregistrate circa 1 000 de cazuri noi anual, iar vârsta medie a bolnavelor este de 50 de ani.

Datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale arată că numărul acestor cazuri este în creștere de la an la an, astfel încât, dacă în 2015 au fost diagnosticate cu această maladie 1 013 paciente noi, în 2016 au fost luate la evidență 1 170 de paciente noi, iar în 2017 s-au înregistrat 1 118 cazuri.

Aproape 10 la sută dintre femei pierd lupta cu boala chiar în primul an de la depistarea maladiei, cauza principală fiind diagnosticarea tardivă a bolii.

Depistat la timp, cancerul mamar poate fi tratat, motiv pentru care medicii le recomandă femeilor peste 20 de ani autoexaminarea, prin palparea sânilor în fiecare lună, iar în cazul în care se descoperă anomalii, este necesară adresarea imediată la medicul de familie. Femeilor peste 35 de ani li se recomandabil să efectueze o mamografie cel puțin o dată la trei ani pentru a se asigura că sunt sănătoase sau o dată în an, după vârsta de 40 de ani.

Pentru că în luna octombrie este marcată Luna Internațională a Conștientizării Cancerului Mamar, instituită de către Organizația Mondială a Sănătății, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în comun cu Institutul Oncologic anunță că, pe parcursul acestei luni, vor desfășura un șir de activități de informare a populației cu privire la această boală.

Astfel, în fiecare zi de joi, pe parcursul lunii octombrie, în cadrul Institutului Oncologic vor fi organizate școli cu pacienții, unde medicii mamologi va oferi informații despre prevenire, grupuri de risc, tratament, instruiri de autocontrol.

Totodată, medicii mamologi vor oferi consultații gratuite, în perioada 8-12 octombrie, în mun. Bălți, mun. Cahul, mun. Comrat UTA Gagauzia, iar în săptămâna 15-19 octombrie, în cadrul Asociațiilor Medico-Teritoriale din sectoarele municipiului Chișinău: Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana, Rîșcani. Consultațiile vor fi oferite în zilele de luni până joi, între orele 9.00 - 14.00.

Tot cu acest scop - pentru informarea și conștientizarea importanței prevenirii cancerului mamar prin autoexaminare și control medical anual, clădirea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va fi iluminată în roz, timp de o lună.

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial și constituie 30% dintre toate neoplaziile feminine. Pe glob, la fiecare 3 minute este diagnosticată cu cancer la sân o femeie, iar la fiecare 14 minute una decedează din această cauză.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md