08:21:23 26.04.2024
Stiri

Socrul lui Lebedinschi, ex-procurorul general Balaban, susține că i-a fost fabricat dosarul: „De ce a fost necesar acest spectacol legat de clădirea Procuraturii?”

Anticorupție 27.09.2018 11:19 Vizualizări3782 Autor: Ziarul National


Socrul lui Lebedinschi, ex-procurorul general Balaban, susține că i-a fost fabricat dosarul: „De ce a fost necesar acest spectacol legat de clădirea Procuraturii?” facebook

Fostul procuror general Valeriu Balaban, socru al consilierului prezidențial Maxim Lebedinschi, susține că a acționat conform legii atunci când a dispus cumpărarea cu 9 milioane de lei a unei clădiri pentru viitorul sediu al Procuraturii Generale. Totodată, acesta spune că nu vrea să creadă că acest dosar ar avea legătură cu faptul că ginerele său este consilierul lui Igor Dodon.

„Stimați prieteni, nu am reacționat, nu m-am justificat și am păstrat tăcerea o bună bucată de timp. Timp în care mi-a fost fabricat dosar și și-au bătut joc de tot ce înseamnă logică și lege. Acum, însă, când din lipsă de consistență în probe, „specialiștii media” în deformarea realității de la un anumit trust au început sa-mi murdărească membrii familiei, vreau să vă spun un singur lucru: Am acționat în strictă conformitate cu legea și nu are de ce să-mi fie rușine! Sper să pot demonstra acest lucru în instanțele naționale”, a scris Balaban pe pagina sa de Facebook.

Acesta mai spune că totul ar fi regizat. „De ce a fost necesar acest spectacol legat de clădirea Procuraturii? Pentru a înțelege, vă îndemn să urmăriți soarta de mai departe a imobilului cu o valoare de piață de circa 70 de milioane de lei de pe str. Alexandru cel Bun,100, din Chisinau - zonă istorica de importanță națională! Nu voi ceda pentru a deveni comod sau a fi cuiva pe plac... Nu doresc să cred și să iau în calcul legătura cu activitatea politică și de serviciu a unor membri de familie...”, a mai scris acesta.

CITIȚI și Sediu de milioane // Casa cu GHINION a procurorilor

Mai multe surse media au scris că fostul procuror general este învinuit că ar fi dispus cumpărarea pentru Procuratura Generală a unei clădiri la un preț de 9 milioane de lei, de aproape 4 ori mai mare decât cel real. După tranzacție, fostul procuror general a încheiat și un contract pentru reconstrucția clădirii cu un agent economic, fiind achiziționate servicii și materiale de construcție la un preț majorat față de cel de pe piață. În total, pentru procurarea și reconstrucția imobilului, suma achitată de Procuratura Generală, în perioada 2006-2009, a fost de peste 24 de milioane de lei. Totodată, blocul nu a fost finalizat nici până în prezent. Acesta riscă până la 10 ani de închisoare.

Procurorii au dispus sechestre asupra bunurilor învinuiților în sumă de peste 17 milioane de lei, iar Ministerul Finanțelor a înaintat o acțiune civilă în valoare de peste 24 de milioane de lei, pentru restituirea prejudiciului cauzat.

Ulterior, fiica lui Balaban și soția consilierului prezidențial Maxim Lebedinschi, a dat în judecată Procuratura Anticorupție și cere ridicarea sechestrului de pe mai multe bunuri amplasate în afara municipiului Chișinău. Ședința de judecată în acest dosar este programată pentru 8 octombrie la Judecătoria Buiucani.

Actual.md u intrat în posesia unor documente care arată că este vorba despre un complex agroindustrial, care include un teren extravilan cu suprafața de peste 6,12 ha, trei construcții agroindustriale cu suprafața de aproximativ 1 500 de metri pătrați fiecare și zece anexe și alte edificii cu o suprafață totală de aproximativ 2 270 de metri pătrați. Toate aceste construcții, cu suprafața totală de peste 6 700 de metri pătrați, sunt amplasate lângă satul Bardar, Ialoveni. Potrivit documentelor cadastrale, ferma a fost procurată în 2004, când Valeriu Balaban se afla la cârma Procuraturii Generale, dar a înregistrat-o pe numele fiicei Valeria, care avea atunci 20 de ani.


Stiri relevante

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md