17:53:11 26.04.2024
Stiri

Spicherul Candu a dat asigurări la Washington că 90% dintre activele FURATE din cele trei bănci au fost depistate, iar acum organele competente încearcă să le recupereze

Politică 18.09.2018 13:01 Vizualizări1906 Autor: Ziarul National
Spicherul Candu a dat asigurări la Washington că 90% dintre activele FURATE din cele trei bănci au fost depistate, iar acum organele competente încearcă să le recupereze captură


Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că organele de drept au identificat deja principalii beneficiari ai miliardului furat de la Banca de Economii a Moldovei, Banca Socială şi Unibank, iar acum se încercă recuperarea banilor. O declarație în acest sens a fost făcută la Washington, în cadrul unor dezbateri organizate de „Atlantic Council”.

Potrivit lui Candu, actualmente sunt deschise peste 45 de dosare penale, iar mai mult de 55 de persoane sunt anchetate. „Unele persoane sunt reținute, altele condamnate. Procurorii spun că 90 la sută din active au fost depistate, iar acum vorbim despre procesul de recuperare. În acest caz avem jurisdicţii diferite, proceduri diferite, cum ar fi comisiile rogatorii şi multe altele. Dar lucrurile merg înainte”, a explicat Candu.

Strategia de recuperare a banilor sustrași de la Banca de Economii a Moldovei, Banca Socială și Unibank a fost făcută publică de șefii de la Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), Procuratura Anticorupţie şi Agenţia pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale.

Adjunctul șefului Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, a declarat atunci că suma totală a pierderilor din sistemul bancar, provocate de fraudele masive de la cele trei bănci, este de 10,7 miliarde de lei. Beţişor a mai spus beneficiarii a 9,5 miliarde de lei din suma totală au fost deja identificați. De asemenea, procurorii spun că au constatat că de pe urma fraudei bancare au beneficiat două grupuri mari: așa-numitul „Grupul Gacikevici” și „Grupul Filat, Platon, Șor”.

„Grupul Gacikevici”, condus de fostul șef al BEM, s-ar fi ales cu peste trei miliarde de lei, iar celălalt grup ar fi reușit să sustragă, în total, 6,5 miliarde de lei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md