23:57:57 26.04.2024
Stiri

Tinerii din R. Moldova ajută CEC să-și ÎMBUNĂTĂȚEASCĂ aplicația privind prezentarea în timp real a mersului și rezultatelor alegerilor parlamentare din 2019: „Noul sistem de prezentare a datelor în timp real va aduce și mai multă transparență”

Politică 17.09.2018 10:19 Vizualizări1650 Autor: Ziarul National
Tinerii din R. Moldova ajută CEC să-și ÎMBUNĂTĂȚEASCĂ aplicația privind prezentarea în timp real a mersului și rezultatelor alegerilor parlamentare din 2019: „Noul sistem de prezentare a datelor în timp real va aduce și mai multă transparență” InnoVoter


Aplicația de vizualizare a mersului și rezultatelor preliminare ale scrutinului general din 2019, gestionată de Comisia Electorală Centrală (CEC), ar putea fi îmbunătățită în baza ideilor venite de la mai multe echipe de tineri din R. Moldova.

Timp de trei zile pe parcursul săptămânii trecute, 30 de tineri pasionați de inovații au creat prototipuri pentru aplicații care să vizualizeze în timp real mersul și rezultatele preliminare ale alegerilor generale din 2019, iar duminică au fost desemnați câștigătorii primului laborator de creație în domeniul electoral, InnoVoter.

Participanții la laborator au fost ghidați de mentori și au lucrat la ideile lor în câte șase echipe, trei prototipuri desemnate de un jusiu învingătoare.

Locul întâi a fost obținut de Echipa New Deal, formată din 5 tineri developeri și designeri. „Suntem mândri că ideea noastră va sta la baza elaborării unui sistem de afișare a mersului alegerilor și rezultatele acestora, care va fi văzut de milioane de oameni”, afirmă Radu Marian, membru al echipei de pe primul loc.

Pe locul doi s-a clasat echipa candidaților independenți. Locul trei a revenit celor cinci participanți de la Liceul „Orizont” din Chișinău. Băieții sunt elevi în clasa a XI-a și nu au votat încă niciodată, pentru că nu au împlinit 18 ani. Totuși, ei se declară interesați de procesele electorale din țară.

Toate echipele câștigătoare au primit diplome, produse și accesorii IT.

Hackathon-ul a avut loc în cadrul proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin programul Matra.

Departamentul IT al Comisiei Electorale Centrale urmează să analizeze ideile de la hackathon, pentru ca acestea să se regăsească în aplicația de vizualizare a mersului și rezultatelor preliminare ale scrutinului general din 2019.

„Noul sistem de prezentare a datelor în timp real va aduce și mai multă transparență, va spori încrederea în procesul electoral și va atrage atenția la efortul depus de cei 25 de mii de funcționari electorali care lucrează în ziua alegerilor”, a declarat Alexandru Balmoș, șeful Departamentului Tehnologii Informaționale al CEC.

Menționăm că alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 vor avea loc în baza sistemului mixt, 50 de deputați fiind aleși pe liste de partid, iar 51 - în circumscripții uninominale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md