20:14:36 26.04.2024
Stiri

„Promo-LEX”, la OSCE: Schimbarea sistemului electoral din R. Moldova a generat un număr mare de RISCURI pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

Politică 11.09.2018 14:36 Vizualizări1449 Autor: Ziarul National
„Promo-LEX”, la OSCE: Schimbarea sistemului electoral din R. Moldova a generat un număr mare de RISCURI pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019


Sistemul electoral mixt din R. Moldova a fost adoptat în grabă, cu dezbateri insuficiente care au simulat consultările publice şi nu au dus la niciun consens în cadrul societății, se arată într-o declarație a Asociației „PromoLEX”, prezentată la Reuniunea anuală de implementare a dimensiunii umane OSCE 2018.

Deşi autorităţile Republicii Moldova pretind că toate recomandările formulate de către Comisia de la Veneţia şi OSCE/BIDDO au fost luate în considerare, Asociația „Promo-LEX” a dovedit că, în realitate, doar 12 din 32 de recomandări au fost complet sau parţial implementate. Iar recomandarea principală formulată de Comisia de la Veneţia şi OSCE/BIDDO, de a nu schimba sistemul electoral, a fost ignorată. În consecință, sistemul electoral mixt adoptat abundă în probleme care riscă nu numai să compromită aplicarea sa în cadrul următoarelor alegeri parlamentare, dar, de asemenea, poate pune în pericol caracterul liber şi corect al scrutinului.

Asociația citată se arată îngrijorată în special de faptul că acea Comisia Națională pentru Constituirea Circumscripțiilor Uninominale nu a respectat criteriul demografic atunci când a creat circumscripțiile majoritare, iar între 15 și 30 din circumscripțiile create nu respectă prevederea privind delimitarea circumscripțiilor în baza devierii de 10% a numărului alegătorilor între circumscripții, după cum este stipulat în lege.

Totodată, circa 7% dintre numărul total de alegători sau peste 203 mii nu au nici domiciliu, nici reședință și nu pot participa în alegerile parlamentare în cadrul unor circumscripții uninominale, în timp ce în jur de 80 000 de studenți înmatriculați în 2016-2017 în universitățile și școlile profesionale din capitală vor putea exercita dreptul lor la vot la orice secție de votare, astfel potențial jucând un rol crucial în circumscripțiile majoritare din Chișinău.

De asemenea, „Promo-LEX” se declară îngrijorată de existența potențialului pentru utilizarea abuzivă a resurselor administrative în timpul viitoarelor campanii electorale, dar și de capacitatea Autorității Naționale de Integritate de a elibera certificate de integritate pentru acele persoane care se vor înregistra în calitate de candidați pentru Parlament și caracterul regulamentar lipsit de claritate și efectele acestor certificate.

În concluzie, „Promo-LEX” a declarat la OSCE că multe din chestiunile ridicate anterior pot fi remediate până la startul viitoarei campanii electorale, în cazul în care Parlamentul va da dovadă de deschidere și voință politică corespunzătoare și cheamă autoritățile Republicii Moldova să identifice soluții pentru remedierea deficiențelor menționate, să garanteze un cadrul legal corespunzător și un mediu socio-politic pentru organizarea alegerilor parlamentare libere, echitabile și democratice.

Reprezentanților statelor participante și altor părți interesate internaționale și s-a cerut să monitorizeze eforturile autorităților Republicii Moldova în direcția garantării caracterului liber, echitabil și democratic al viitoarelor alegeri parlamentare, precum și implementarea recomandărilor formulate de Comisia de la Veneția și OSCE/BIDDO cu privire la sistemul electoral recent amendat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md