11:23:49 26.04.2024
Stiri

Nicolae Osmochescu, Ion Negrei, Ecaterina Mardarovici și Anatol Caraman, despre instalarea CORTURILOR în PMAN după protestul din 26 august

Politică 23.08.2018 15:00 Vizualizări2861 Autor: Ziarul National
Nicolae Osmochescu, Ion Negrei, Ecaterina Mardarovici și Anatol Caraman, despre instalarea CORTURILOR în PMAN după protestul din 26 august


Liderul Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a îndemnat lumea să iasă masiv la protestul organizat de Mișcarea de Rezistență Națională „ACUM” și, totodată, să se pregătească cu corturi pentru a rămâne în Piața Marii Adunări Naționale și pe 27 august, de Ziua Independenței.

Fostul judecător al Curții Constituționale, Nicolae Osmochescu, nu crede că instalarea corturilor în PMAN pe 27 august ar fi o idee bună, chiar dacă e de acord cu protestul din 26 august.

„27 august e, totuși, o zi specială, un eveniment istoric, care nu ni s-a dat atât de ușor. Lumea a stat în genunchi în Piață pentru Independență și Tricolor, iar la Nistru am avut război, care continuă și azi. Eu cred că lucrurile trebuiesc separate. Pe 27 august - Piața să fie liberă pentru toți, indiferent care este atitudinea noastră față de această guvernare. 27 august nu e sărbătoarea acestei guvernări”, a declarat profesorul universitar pentru zdg.md.

Fostul vicepremier, istoricul Ion Negrei, crede că e o premieră politică ceea ce urmează să aibă loc pe 26 și 27 august: „Nu îmi este prea clar acest proiect. În primul rând, pentru că vine din partea unui Comitet de Rezistență, care nu se știe în ce condiții a fost ales şi de cine. Şi, în al doilea rând, pentru că nu e clar ce va fi pe 27 august. Pe 26 – proteste, dar pe 27? Sărbătorim? Protestăm? Împotriva guvernării? Împotriva Independenței? Care va fi mesajul? Schimbăm guvernarea şi păstrăm Independența? Sau schimbăm și una, și alta, şi facem Unirea, din moment ce această independență nu mai slujește cetățenilor, ci găștilor politice de la guvernare. Amânarea Unirii este împotriva noastră nu a guvernărilor”.

Ex-deputata Ecaterina Mardarovici, președinta Clubul Politic al Femeilor „50×50”, spune pentru aceeași susră că nici nu intenționează să vină la protestul din 26 august: „Şi nu pentru că aş fi de partea actualei guvernări, ci pentru că nu vreau să fiu folosită în noile jocuri propagandistice ale Rusiei cu „națiunea civică”, pe care o promovează insistent la TV Andrei Popov, Alexei Tulbure şi Andrei Năstase inclusiv. Rusiei nu-i place că avem conștiință națională şi memorie istorică şi atunci caută să facă din noi altceva, „națiune civică”, fără nume, fără biografie. Că avem un regim antipopular – da. Dar nu vreau ca în locul lui să vină altul antinațional. Că așa-i convine Rusiei sau celor care o slujesc în R. Moldova? Proteste? Da, avem nevoie, că e multă nedreptate. Dar proteste pentru cei ce protestează, cinstite, corecte, fără capcane politice”.

La rândul său, veteranul războiului de pe Nistru, Anatol Caraman, crede că protestele de pe 26 și 27 august vor fi „un spectacol de imagine electorală pentru Năstase”.

„Nu pentru Năstase şi Maia Sandu, dar, repet, pentru Năstase, care, prin alegerile pentru Primăria Chișinăului şi tot ce a urmat caută s-o marginalizeze pe Sandu şi să îşi facă imagine de unic lider al opoziției. Va ieşi lumea la proteste? Cred că da. Viața îi obligă. Dar nu vor fi ca în 2014-2015. Lumea a stat în Piață și în corturi până s-a epuizat tot spiritul protestatar. Noi, cei de la „Tiras-Tighina” nu vom mai merge în nicio acțiune inițiată de Năstase, după ce a lovit în România şi Unirea cu România, parcă nu ar şti că Unirea e singura soluție de a intra într-o normalitate. Cât putem să ne jucăm de-a independenta sau să schimbăm o guvernare pe alta şi să rămână toate pe vechi?. Am ieșit în Piață, am pus mâna pe drapele, am luat-o spre Prut, ne-am unit și punctum”, a conchis acesta.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md