07:57:06 08.05.2024
Stiri

UPDATE // Activista Ludmila Kozlovska, care a făcut lobby la Bruxelles pentru partide din R. Moldova, dar și pentru Platon, a fost EXPULZATĂ din Polonia și UE: Bănuită de relații cu serviciile secrete ruse

Partide/Comunicate 15.08.2018 16:30 Vizualizări3916 Autor: Ziarul National
UPDATE // Activista Ludmila Kozlovska, care a făcut lobby la Bruxelles pentru partide din R. Moldova, dar și pentru Platon, a fost EXPULZATĂ din Polonia și UE: Bănuită de relații cu serviciile secrete ruse facebook/Lyudmyla Kozlovska


UPDATE // Ludmila Kozlovska, care a fost expulzată din Polonia și din Uniunea Europeană, fiind bănuită că ar avea relații cu serviciile secrete rusești, ar deține și cetățenia Federației Ruse.

Preşedinta Fundației „Open Dialog”, ucraineanca Ludmila Kozlovska, a fost expulzată din Polonia și din Uniunea Europeană, fiind bănuită că ar avea relații cu serviciile secrete rusești.

Potrivit presei din Polonia, Kozlovska venea cu avionul din Bruxelles când a fost preluată de polițiștii polonezi. Aceasta și-a petrecut noaptea în aeroport, iar spre dimineață a fost deportată în Ucraina, stat al cărei cetățean este ea. Autoritățile au argumentat decizia ca fiind una de interes național, iar materialele la care lucra președinta „Open Dialog” puteau afecta grav imaginea statului polonez în lume.

Kozlovska, care ar fi deschis această fundație pentru a apăra interesele oligarhului kazah, Mukhtar Ablyazov, a acordat asistență și partidelor de opoziție din R. Moldova, inclusiv PPDA și PAS. Aceasta a postat pe pagina sa de facebook imagini cu Maia Sandu, Andrei Năstase, dar și cu avocata Ana Ursachi sau jurnalista Natalia Morari.

Activista din Ucraina l-a sprijinit și pe așa-zisul raider nr. 1 în CSI, Veaceslav Platon. Ziarul britanic „Financial Times” a scris că Veaceslav Platon a fost prezentat ca fiind o „victimă a răfuielilor politice” de către Fundaţia „Open Dialog”. Sursa citată a mai adăugat că Fundația „Open Dialog” este finanţată de miliardarul azer Mukhtar Ablyazov și a oferit servicii de avocatură şi lui Renato Usatîi, dar şi liderului mișcării extremiste „Antifa”, Grigore Petrenco, refugiat în Germania..

De asemenea, într-un raport prezentat în Parlamentul European, Fundația „Open Dialog” a fost acuzată de implicarea în războiul hibrid dus de Federaţia Rusă contra Occidentului. Autorii documentului au acuzat-o pe Ludmila Kozlovska că ar fi fost recrutată de serviciile speciale rusești.

Conform raportului, fratele Ludmilei Kozlovska, Piotr Kozlovsky, care figurează în calitate de finanțator al ONG-ului, este proprietarul întreprinderii din Crimeea, orașul Sevastopol, ZSS Mayak, specializate în furnizarea utilajelor speciale flotei militare ruse. În conformitate cu raportul prezentat, ZSS Mayak este sub controlul FSB, fiind furnizor de utilaje speciale pentru submarinele militare nucleare rusești. Deși Kozlovska a negat acuzațiile, replicând că fratele său ar fi vândut ZSS Mayak încă în 2003, iar după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 acesta ar fi emigrat în SUA, informațiile au fost calificate ca fiind false de presa din Polonia și Ucraina (https://coolyanews.info/prorossijskie-obschestvennye-organizacii-v-es-gibridnoe-oruzhie-kremlya.html), care a stabilt că în conformitate cu registrele întreprinderilor din Federația Rusă, Piotr Kozlovsky, care deține și cetățenia rusă, figurează până în prezent în calitate de proprietar al ZSS Mayak.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ludmila Kozlovska confirmă faptul că a fost deportată din Polonia. Aceasta acuză autoritățile poloneze de presiuni asupra familiei sale și a Fundației pe care o conduce.

„Guvernul polonez m-a introdus în Schengen Information System (SIS). În această listă sunt introduși doar criminalii periculoși. Deja așa sunt percepuți în Polonia cei care au o părere diferită. Guvernul Poloniei nu a motivat în niciun fel expulzarea mea și introducerea în această listă. M-am așteptat la așa decizie încă din luna iulie 2017, atunci când soțul meu Bartosz Kramek a adus critici guvernării din Polonia. Dar am sperat că Polonia nu va ajunge la un nivelul Kazahstanului, Rusiei sau Moldovei”, a scris aceasta.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md