04:38:27 26.04.2024
Stiri

Lituania acuză Rusia de PRESIUNE asupra JUSTIȚIEI naționale

Știri 24.07.2018 11:00 Vizualizări819 Autor: Ziarul National
Lituania acuză Rusia de PRESIUNE asupra JUSTIȚIEI naționale Europa Liberă


Ministerul de Externe al Lituaniei acuză Rusia de presiune deschisă asupra instanțelor de judecată și a sistemului judiciar național, după ce organele de anchetă din Rusia au inițiat dosare penale împotriva judecătorilor și procurorilor lituanieni, implicați în investigarea și judecarea evenimentelor din 13 ianuarie 1991, se arată în declarația MAE de la Vilnius, potrivit Delfi.

„Din păcate, Rusia este din ce în ce mai atrasă în vârtejul trecutului sovietic, în care nici viața umană, nici libertatea, nici suveranitatea țărilor vecine nu erau respectate“, e arată în declarația Ministerului de Externe.

„Agențiile ruse de aplicare a legii se transformă tot mai mult într-un aparat represiv și, în loc să fie o contragreutate a puterii, justiția rusă devine instrumentul arbitrariului său“, notează MAE lituanian.

Nota critică la adresa Moscovei vine în contextul în care Comitetului de Investigații din Rusia (SKR) a initiat urmărirea penală a judecătorilor și procurorilor lituanieni în baza articolului „acuzarea pe nedrept“.

Potrivit Ministerului de Externe, acuzațiile Rusiei sunt de un cinism rar, deoarece ea însăși a refuzat să coopereze în dosarul evenimentelor din ianuarie 1991, transmite Pagina de Rusia.

„Rusia în mod activ i-a ascuns și i-a acoperit pe cei care au ordonat și executat operațiunile armate împotriva civililor și a funcționarilor și a apelat la toate mijloacele posibile pentru a se asigura că vinovații scapă de responsabilitate. Retorica Comitetului rus de investigații denaturează faptele, urmărind să consolideze o realitate alternativă“, se mai arată în comunicatul MAE.

În Lituania, continuă procesul împotriva responsabililor de vărsările de sânge de pe 13 ianuarie 1991, când autoritățile sovietice au încercat să răstoarne guvernul legitim din Lituania, care, pe 11 martie 1990, și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică. În operatiunea armatei sovietice de capturare a turnului radio și televiziunii din Vilnius au fost uciși 14 civili și mai mult de o mie de persoane neînarmate rănite.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md