12:47:59 19.03.2024
Stiri

Doi angajați de la „Gările AUTO” au FUGIT de oamenii legii: Numărul celor care ar fi estorcat 1,5 milioane de lei lunar de la șoferi și sunt vizați întrun dosar penal a ajuns la 27

Anticorupție 19.07.2018 13:45 Vizualizări1858 Autor: Ziarul National
Doi angajați de la „Gările AUTO” au FUGIT de oamenii legii: Numărul celor care ar fi estorcat 1,5 milioane de lei lunar de la șoferi și sunt vizați întrun dosar penal a ajuns la 27


Doi angajați ai ÎS „Gările și stațiile auro” din R. Moldova au reușit să scape de oameni legii, care au reținut acum două zile 12 persoane bănuite că ar fi pus la cale o schemă de estorcare zilnică de bani de la șoferii de microbuze și autobuze, pentru a închide ochii la neregulile admise de aceștia.

În total, ofițerii și procurorii anticorupție cercetează penal 27 de angajați ai acestei întreprinderi de stat, două persoane din cele 12 reținute fiind eliberate ulterior, cu interdicția de a părăsi localitatea. Cei doi bănuiţi au făcut declaraţii pe marginea cazului şi cooperează cu ancheta, anunță CNA.

Printre cei vizați în dosarul oamenilor legii se numără şefi de filiale teritoriale ale întreprinderii, dispeceri, controlori şi casieri, toți bănuiţi de corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu. Aceştia ar fi colectat milioane de lei pentru acoperirea unor pretinse nereguli din domeniul transporturilor, mai exact câte 1,5 milioane de lei lunar de la șoferi.

Mai exact, şoferii de curse naţionale şi internaţionale erau obligaţi să transmită zilnic sume fixe de bani casierilor care, la rândul lor, acumulau, până la finalul zilei, banii de la conducătorii tuturor mijloacelor de transport care intrau în Gară, după care transmiteau banii mai departe, conform ierarhiei. Șoferii dădeau banii solicitați, pentru că majoritatea admiteau abateri, între care surplus de pasageri, încălcarea graficului de circulaţie, lipsa evidenţei biletelor cumpărate etc. Pentru a nu fi supuşi verificărilor şi sancţiunilor, aceştia erau obligaţi de operatorii de transport să achite taxe ilicite pentru fiecare unitate.

Înainte de rețineri, procurorii şi ofiţerii anticorupție au efectuat percheziţii la autogările din nouă raioane ale ţării - Cahul, Căuşeni, Orhei, Bălţi, Edineţ, Drochia, Ungheni, Hânceşti, Ialoveni și Chişinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md