08:04:12 26.04.2024
Stiri

Diplomați ruși, EXPULZAȚI dintr-un stat UE: Au finanțat protestele din această țară

Știri 13.07.2018 16:27 Vizualizări3985 Autor: Ziarul National
Diplomați ruși, EXPULZAȚI dintr-un stat UE: Au finanțat protestele din această țară Pagina de Rusia


Grecia a anunțat că a decis să-i expulzeze pe cei doi diplomați ruși și să refuze intrarea în țară pentru alți doi din cauza că aceștia ar fi încercat să submineze acordul cu Macedonia asupra redenumirii țării vecine, încheiat luna trecută între părți.

Potrivit unor surse guvernamentale de la Atena, diplomatii ruși ar fi plătit mai mulți preoți ortodocși ca să încurajeze și organizeze proteste împotriva acordului în baza căreia fosta republică iugoslavă a acceptat să se numească „Macedonia de Nord”. Lipsa acestui acord era singura piedica în aderarea republicii balcanice la NATO, care la summit-ul de la Bruxelles a fst invitată oficial să facă parte din Alianta.

Acordul greco-macedonean, care a deblocat apropierea Macedoniei de NATO și UE, a fost contestat vehement de grupări naționaliste din ambele țări.

Joi, după summit-ul NATO, premierul grec Alexis Tsipras a declarat reporterilor greci la Bruxelles că a fost „obligat să apere suveranitatea națională“ a Greciei, dar nu a vorbit despre Rusia sau expulzarea diplomaților ruși.

„Ne străduim să avem relații bune cu majoritatea țărilor, nu numai cu țările vecine”, a spus Tsipras. „Dar cerem ca toate țările să respecte legitimitatea noastră internațională și suveranitatea națională”, scrie Pagina de Rusia.

Totodată, potrivit unor surse diplomatice, Atena i-a acuzat pe diplomații ruși că au încercat să mituiască funcționarii publici greci și mitropoliții ortodocși pentru o obține influență asupra clerului din Athos.

Statele Unite au aprobat acțiunile Greciei

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, a declarat: „Susținem Grecia, care își apără suveranitatea, iar Rusia trebuie să înceteze comportamentul destabilizator”.

Diplomatii ruși au primit termen până vineri, 13 iulie 2018, să se repatrieze în Rusia, au declarat oficialități elene sub condiția anonimatului.

Moscova însă nu va expulza diplomați greci ca răspuns la expulzarea personalului ambasadei Rusiei de la Atena, scrie Kommersant, citand surse diplomatice.

Potrivit ziarului, ambasadorul grec la Moscova, Andreas Friganas, a fost chemat la Ministerul de Externe rus, vineri, unde MAE „și-a exprimat nemulțumirea față de acțiunile autorităților elene“.

Cu toate acestea, Moscova nu a luat încă decizia aplicarii unor măsuri în oglindă și sa expulzeze doi diplomați greci.

Grecia a decis să declare persona non grata doi diplomați ruși pentru implicarea in finantarea si organizarea protestelor stradale in Grecia impotriva acordului guvernului de la Atena cu executivul din Macedonia.

Guvernul elen a declarat ca a fost forțat să acționeze după ce a primit dovezi privind „acțiuni concrete” ale diplomatilor rusi.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md