02:24:04 27.04.2024
Stiri

VIDEO // Parlamentul creează un grup de experți care va analiza legislația electorală, după invalidarea alegerilor din Chișinău

Politică 12.07.2018 13:36 Vizualizări1457 Autor: Ziarul National
VIDEO // Parlamentul creează un grup de experți care va analiza legislația electorală, după invalidarea alegerilor din Chișinău




Parlamentul urmează să dezbată astăzi un proiect de hotărâre care prevede crearea unui grup de lucru ce urmează să analizeze timp de două luni legislația electorală, după invalidarea alegerilor locale noi din Chișinău, și să vină cu propuneri de modificări, așa cum a anunțat anterior spicherul Andrian Candu.

Inițiativa va fi prezentată astăzi în ședința de plen de către vicepreședintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi. Autorii documentului argumentează necesitatea acestei analize prin prisma evoluției tehnologiilor informaționale, relațiilor sociale și tehnicile electorale, care sunt în permanentă schimbare și care nu pot fi întotdeauna prevăzute exhaustiv și la timp de legislație.

„Această situație este larg dezbătută în societate și a generat o serie de controverse, în special la capitolul restricțiilor și normelor imperative din Codul electoral și aplicarea corectă a acestor reglementări în practică. Decizia de invalidare a alegerilor a dus și la adoptarea unei rezoluții de Parlamentul European pe 5 iulie 2018”, se arată în nota informativă a proiectului.

Potrivit documentului, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități va fi împuternicită pentru efectuarea expertizei a cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor locale din Chișinău. Comisia va avea la dispoziție 60 de zile pentru a prezenta Parlamentului concluziile și propunerile sale, inclusiv de perfecționare a cadrului normativ relevant în vederea asigurării integrității procesului electoral și consolidării drepturilor electorale ale cetățenilor Republicii Moldova.

La expertiza situației din contextul invalidării alegerilor locale vor putea participa specialiști din cadrul Comisiei Electorale Centrale, reprezentanți ai autorităților administrației publice locale și centrale și experți independenți din partea societății civile, inclusiv experți din străinătate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md