09:12:45 26.04.2024
Stiri

MIRACULOS // Amortizorul de 728 de tone care PROTEJEAZĂ cea mai înaltă clădire din Taiwan de cutremure și vânt puternic. Cum funcționează ingeniosul sistem

Știri 07.07.2018 18:30 Vizualizări1659 Autor: Ziarul National
MIRACULOS // Amortizorul de 728 de tone care PROTEJEAZĂ cea mai înaltă clădire din Taiwan de cutremure și vânt puternic. Cum funcționează ingeniosul sistem Sursa: cunoastelumea.ro


Taipei 101 este un zgârie-nor faimos situat în orașul Taipei, Taiwan. Clădirea are 101 etaje, iar la inaugurarea sa, în 2004, a fost cea mai înaltă clădire din lume. Fiind amplasată într-o zonă predispusă la cutremure și vânturi puternice, inginerii trebuiau să proiecteze clădirea în așa fel încât aceasta să reziste la vânturi de până la 216 km/h și la cele mai puternice cutremure pe care le poate resimți Pământul. Clădirea trebuia să fie flexibilă şi solidă în acelaşi timp, aceste două caracteristici simultane asigurându-i supraviețuirea în cazul unor evenimente naturale neprevăzute. Exteriorul clădii este spectaculos, fiind constituit numai din sticlă cu o nuanţă între albastru şi verde. Sticla asigură protecţie împotriva razelor ultraviolete, blochează căldura externă şi este capabilă să susţină o greutate mare fără să se spargă pentru că este securizată. Fundaţia clădirii este din oţel, iar scheletul clădirii include stâlpi din oţel care îi conferă soliditate.

Însă ce face cu adevărat unică această clădire este amortizorul imens, ca o sferă, construit între etajele 87 şi 92. Acționând ca un pendul gigantic, bila de oțel masivă se rotește pentru a contracara mișcarea clădirii cauzată de rafale puternice de vânt sau de cutremur. Opt cabluri de oțel susțin uriașa minge, care se poate deplasa pe o distanță de 1,5 metri, reducând astfel puterea cu care vântul lovește clădirea cu până la 40%. Uriașa bilă cântărește 728 de tone și are un diametru de cinci metri. Inginerii au fost atât de mândri de creaţia lor încât au făcut ca amortizorul să fie văzut de către public prin intermediul unei ferestre. În timpul zilelor cu vânt, amortizorul poate fi văzut cum se mişcă. Videoclipul de mai jos a fost înregistrat de un turist în timpul cutremurului din Sichuan, din anul 2008.

Numărul de 101 etaje pe care le are clădirea din Taipei nu a fost ales la întâmplare, ci are mai multe semnificaţii. Numărul 101 simbolizează trecerea timpului şi reînnoirea secolului. Numărul 100 este considerat în cultura locală numărul perfecţiunii, iar 101 subliniază ideea de a merge mai departe, de a avea aspiraţii înalte şi de a tinde spre perfecţiune deşi, ea este relativă. Clădirea este segmentată cumva la fiecare opt etaje, cifră care în cultura chineză simbolizează prosperitate, noroc şi abundenţă. Cel mai înalt punct al clădirii Taipei 101 este de fapt un vârf luminos de culoare galbenă. Se pare că şi acest element are un rol bine definit fiind reprezentantul libertăţii ce urează „Bun Venit!” tuturor călătorilor care trec prin Taipei.

Sursa: cunoastelumea.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md