06:58:34 27.04.2024
Stiri

OPINIE // Următorul pas al lui Plahotniuc e să se poziționeze sub umbrela SUA

Politică 07.07.2018 15:59 Vizualizări7040 Autor: Ziarul National
OPINIE // Următorul pas al lui Plahotniuc e să se poziționeze sub umbrela SUA


Rezoluția adoptată de Parlamentul European în privința R. Moldova, care recomandă Comisiei Europene să stopeze finanțarea Chișinăului, o să-l determine pe liderul Partidului Democrat și coordonatorul coaliției de guvernare, Vlad Plahotniuc, să se poziționeze „sub umbrela SUA”. De această părere este bloggerul Victor Nichituș.

„La conferința de presă a conducerii PD s-a simțit frustrarea. Una firească – dureroasele reforme aprobate de majoritatea parlamentară și aplicate de Guvern nu vor da rezultate imediate, ci în timp. Doar că, anul 2018 este un an electoral, iar democrații moldoveni și-ar dori să culeagă suficiente puncte electorale pentru a rămâne în jocul de putere care se va desfășura la Chișinău după alegerile parlamentare. Rezoluția promovată de binomul Sandu/Năstase a avut drept principal scop pedepsirea PD și înăsprirea poverilor fiscale la adresa cetățenilor moldoveni pentru ca aceștia să își îndrepte opțiunea de vot către cei doi”, spune acesta.

Acesta mai afirmă că era sigur că „artizanii scenariului de invalidare al alegerilor locale din municipiul Chișinău s-au așteptat ca Vlad Plahotniuc să reacționeze mult mai dur la decizia Parlamentului European”. „Probabil și-ar fi dorit, așa cum afirma premierul Filip, ca politicul să intervină în deciziile instanțelor de judecată ori să apară declarații referitoare la suspendarea implementării reformelor cerute de UE. Nu a fost să fie. Binomul Sandu/Năstase, liderii noii drepte moldovenești, și-au dorit decredibilizarea internațională a lui Vlad Plahotniuc și a liderilor oficiali ai R. Moldova”.

Nichituș este convins că acest scenariu de decribilizare nu le-a reușit. „Descreditarea oficialilor moldoveni trebuia să aibă loc înaintea datei când ONU a adoptat decizia de retragere a trupelor Federației Ruse dislocate în regiunea transnistreană și înaintea primirii premierului Filip la Departamentul de Stat. Decizia adoptată la ONU a fost favorabilă R. Moldova. Socoteala lui Năstase/Sandu (ori a altora) nu se potrivește cu cea de la Washington. În paralel cu implementarea reformelor prevăzute de Acordul de Asociere la UE, consider că autoritățile moldovene au șansa de a acorda prioritate aprofundării dialogului strategic moldo-american. Creșterea prezenței economice a SUA în R. Moldova ar trebui să fie următorul răspuns al PD la rezoluția PE”, a mai adăugat acesta.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md