13:02:52 26.04.2024
Stiri

Cercetători: Rușii – cel mai NARCISIST popor din lume

Știri 07.07.2018 09:30 Vizualizări1385 Autor: Ziarul National
Cercetători: Rușii – cel mai NARCISIST popor din lume Pagina de Rusia


The Washington Post relateaza rezultatele a două studii asupra fenomenului „narcisismului colectiv” realizat de cercetatorii americani. Într-unul din studii, cercetătorii le-au cerut unui număr de peste 2.800 de americani să răspundă la întrebarea în ce măsură statul lor a contribuit la istoria SUA. Ceea ce a fost comun în răspunsuri era exagerarea importanței de sine, un fel de memorie selectivă a comunitatii si o supraapreciere de sine, pe care psihologii abia încep s-o studieze denumind-o „narcisism colectiv“.

În cel de-al doilea studiu, realizat de aceeași oameni de știință, a fost aplicata această abordare pe plan mondial. Ei le-au cerut locuitorilor din 35 de țări să aprecieze contribuția țării lor la istoria mondială. Rezultatele au arătat o manifestare și mai puternică a narcisismului colectiv, scrie publicatia.

„Chiar și locuitorii Elveției – țară aflata pe ultimul loc in topul popoarelor ”narcisiste”, faimoasa pentru neutralitatea sa – cred că țara lor a contribuit la 11,3% din evenimente mondiale. Țarile relativ mici au evaluat și mai exagerat propria importanță. Locuitorii din Malaezia cred că țara lor a adus o contributie la 49% din evenimentele istoriei mondiale, Portugalia – 38%, Canada – aproximativ 40%.

Statele Unite se afla în mijlocul listei, cu 29,6%, dar cu mult în spatele unor tari precum Peru, Bulgaria și Singapore.

„Potrivit studiului în cauza, cei mai mari nacisisti din lume sunt rușii. Locuitorii din Rusia susțin că țara lor a contribuit la 60,8% din evenimentele istoriei mondiale“, arata articolul, citat de Pagina de Rusia.

Aceste rezultate remarcabile sunt comparabile cu alte studii. „Antropolog și expert în memoria colectivă, James Wertsch a comparat modul în care rușii și americanii vad contribuția lor la al Doilea război mondial. Ca răspuns la înrebarea de a numi cele mai importante evenimente ale războiului, studenții americani au menționat în mod constant Pearl Harbor și Debarcarea din Normandia. Studentii ruși dimpotrivă, au numit evenimente precum bătălia de la Stalingrad și cea pentru Moscova. Practic, nicio coincidenta între cele două grupuri”, relateaza WP.

Psihologul William Hearst, fara legătură cu cele două studii, a comentat: „La un anumit nivel, putem spune că narcisismul și memoria colectivă – este ceva rău, pentru că pot încuraja rasismul, naționalismul și xenofobia. Întrebarea este de ce mama natura ne-a dat acest tip de memorie. Dar el are si multe avantaje. Este ceva care contribuie la coeziunea comunității si înțelegerea trecutului, care se află în centrul identității noastre ca țară și popor”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md