00:49:24 27.04.2024
Stiri

Un partid de la București SALUTĂ Rezoluția adoptată în Parlamentul European cu privire la R. Moldova

Știri 06.07.2018 14:23 Vizualizări1243 Autor: Ziarul National
Un partid de la București SALUTĂ Rezoluția adoptată în Parlamentul European cu privire la R. Moldova


Uniunea Salvaţi România salută „reacţia fermă” a instituţiilor europene după invalidarea alegerilor de la Chişinău şi Rezoluţia adoptată de Parlamentul European cu privire la suspendarea asistenţei financiare acordate Republicii Moldova.

Rezoluţia precizează că, prin invalidarea alegerilor, nu au fost îndeplinite condiţiile politice pentru debursarea asistenţei macro-financiare: „Se aşteaptă ca Comisia Europeană să suspende orice plăţi prevăzute pentru debursarea asistenţei macro-financiare acordate Moldovei. Consideră că orice decizie privind plăţile viitoare ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare şi cu condiţia că acestea sunt efectuate în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internaţional şi evaluate de către organismele internaţionale specializate. Se cere suspendarea de către Comisia Europeană a sprijinului bugetar, în baza precedentului din iulie 2015, când suportul bugetar a fost suspendat în urma crizei bancare".

„Ca şi în România sau Polonia, cetăţenii sunt cei care vor suferi de pe urma deciziilor unei conduceri corupte. Rezoluţia adoptată de Parlamentul European, care poate duce la suspendarea suportului bugetar acordat de Uniunea Europeană Republicii Moldova, este un demers logic al Uniunii care atrage atenţia în cel mai ferm mod cu putinţă asupra abuzului flagrant al guvernării oligarhice de la Chişinău comis împotriva voinţei propriilor cetăţeni. Împreună cu toţi colegii din Uniunea Salvaţi România, vom solicita cu aceeaşi fermitate respectarea votului cetăţenilor din Chişinău a căror alegere este în continuare călcată în picioare de către forţele pro-ruse şi oligarhice din Republica Moldova. Trebuie să rămânem alături de fraţii noştri de peste Prut în parcursul democratic şi pro-european pe care ei şi-l doresc şi îl merită indiferent de ce face gruparea coruptă aflată, ca şi cea de la Bucureşti, vremelnic la putere", a transmis preşedintele USR, deputatul Dan Barna, citat de un comunicat de presă al acestui partid.

Prin rezoluţia adoptată astăzi de Parlamentul European, UE arată că nu tolerează practicile autoritare ale puterii de la Chişinău, chiar dacă aceasta se autodeclară proeuropeană.

„Parcursul european a fost pus în pericol de către un grup de oameni care au pus stăpânire pe statul Republica Moldova. Justiţia aservită intereselor politice ale puterii a devenit o unealtă pentru guvernarea de la Chişinău prin care încearcă să anihileze orice formă de opoziţie atât politică şi mai ales civică. Modificarea legislaţiei electorale care pune în pericol democraţia şi invalidarea alegerilor de o justiţie pusă în slujba unui partid sunt motive plauzibile pentru Parlamentul European de a pune sub semnul întrebării relaţia pe mai departe cu guvernarea de la Chişinău. Rezoluţia de astăzi ne-a arătat că în relaţia dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova prioritară sunt cetăţenii. Decizia de astăzi este menită să sancţioneze derapajele puterii de la Chişinău pentru a o determina să revină pe calea respectării statului de drept şi a libertăţii cetăţenilor", a declarat senatorul Radu Mihail, membru în Comisia pentru Politică Externă.

Uniunea Salvaţi România atrage atenţia guvernului de la Chişinău să trateze cu seriozitate avertismentul venit din partea instituţiilor UE şi să ia imediat măsurile necesare pentru a nu pune în pericol şansa de dezvoltare a Moldovei şi a cetăţenilor săi pe care o oferă parcursul şi sprijinul european.

„Uniunea Europeană a făcut în sfârşit ce trebuia să facă mai demult în relaţia cu regimul oligarhic de la Chişinău - să condiţioneze finanţările de reforme în justiţie şi anticorupţie, de respectarea statului de drept şi a democraţiei. O astfel de măsură ar fi fost şi mai oportună atunci când Parlamentul Republicii Moldova, la comanda lui Plahotniuc, a votat adoptarea sistemului electoral mixt. Lipsa la acel moment a unor acţiuni concrete din partea UE, dar şi din partea Guvernului României, l-a motivat pe Plahotniuc să dispună un alt abuz, de data aceasta fără precedent în istoria Republicii Moldova: invalidarea unor alegeri democratice. Nu ar trebui să mai fie nicio îndoială pentru nimeni că R. Moldova merge spre dictatură. România nu trebuie să rămână singurul finanţator al regimului Plahotniuc, ci trebuie să fie solidară cu UE, pentru că de banii pe care îi dăm oricum nu beneficiază cetăţenii", a declarat deputatul USR Matei Dobrovie, membru al Comisiei de Politica Externă şi vicepreşedinte al Comisiei pentru românii din afara graniţelor ţării.

USR îndeamnă în cel mai categoric mod la respectarea de către guvernul Republicii Moldova a ordinii democratice şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi la corectarea imediată a situaţiei în care au adus Republica Moldova ca urmare a invalidării abuzive a alegerilor anticipate pentru Primăria municipiului Chişinău, cităm din aceeași sursă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md