15:25:20 26.04.2024
Stiri

FOTO, VIDEO // Imaginile ZILEI vin de la Alba Iulia: Lumina și colorile TRCOLORULUI au dat startul MARȘULUI CENTENAR

Știri 02.07.2018 10:00 Vizualizări1341 Autor: Ziarul National
FOTO, VIDEO // Imaginile ZILEI vin de la Alba Iulia: Lumina și colorile TRCOLORULUI au dat startul MARȘULUI CENTENAR Foto: Vasile Mizin


Participanţii la Marea Adunare de la Alba Iulia au dat, ieri-seară, startul Marşului Centenar. După ce reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai societăţii civile din România şi Republica Moldova au aprins Flacăra Unirii în faţa Catedralei Reîntregirii Neamului, sute de manifestanţi au pornit în marş, pe jos, spre Chişinău.

Atmosfera creată la Alba Iulia a fost una emoționantă - sute de oameni de pe ambele maluri ale Prutului cu câte o Flacără a Unirii în mâini, au scandat „Unire!”, iar culorile Tricolorului au inundat spațiul din fața Catedralei Reîntregirii Neamului.


Foto: George Simion

Primarul de Puhoi, Ialoveni, Petru Frunze, a declarat la eveniment că vine din cel de-al doilea stat românesc căruia i s-a spus în perioada sovietică faptul că „peste Prut sunt dușmanii”, dintr-un sat „în care fierbe în vene sânge românesc”. Alesul le-a solicitat autorităților de la București să creeze o instituție responsabilă de dialogul cu localitățile din R. Moldova: „Vrem fapte concrete, fiindcă noi suntem parte a României, localitățile care au semnat Declarații de Unire”.

Flacăra Unirii va fi purtată sub forma unei ştafete pe o distanţă de 1 300 de kilometri, în 11 etape a câte cinci zile. Alba Iulia-Teiuş-Unirea-Turda-Cluj-Napoca-Căianu Mic este traseul primei etape din Marşul Centenar, în intervalul 1-5 iulie. Participanţii la marş vor fi întâmpinaţi de primari şi localnici.



„Veniţi cu noi în marş, veniţi când trecem Prutul şi, mai ales, pe 1 septembrie la Chişinău. Noi suntem oameni ai faptelor. Ne-am propus să strângem un milion de semnături pentru a face Unirea şi le vom strânge. E nevoie de fiecare dintre voi pentru asta. La sfârşitul anului avem alegeri parlamentare peste Prut. Trebuie să facem dreptate în Republica Moldova. Dar să nu se înşele nimeni, singura formă de a face dreptate este Unirea cu România. Nu trebuie să aşteptăm aceste alegeri şi să continuăm să ne închinăm la graniţa de la Prut. E timpul să o dăm jos şi începem cu acest marş, kilometru cu kilometru", a declarat George Simion, preşedintele Acţiunii 2012, citat de un comunicat de presă al platformei unioniste.

Manifestaţia care se derulează pe parcursul a două luni se va încheia pe 1 septembrie, la Chişinău, printr-o manifestaţie stradală de mare anvergură.



Cei care doresc să participe la Marşul Centenarului îşi pot alege una dintre etapele de aici şi îl pot contacta pentru înscrieri pe Nicolae Capcelea, adresă e-mail - nicucapcelea@gmail.com.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md