08:49:39 26.04.2024
Stiri

Țările baltice au început lucrările pregătitoare pentru DECONECTAREA de la sistemul energetic rusesc

Știri 30.06.2018 08:00 Vizualizări2259 Autor: Ziarul National
Țările baltice au început lucrările pregătitoare pentru DECONECTAREA de la sistemul energetic rusesc


Țările baltice, Polonia și Comisia Europeană au semnat un acord privind sincronizarea rețelelor de energie electrică. Acordul care prevede includerea statelor baltice în sistemul european de energie electrică a fost semnat de premierii din Polonia, Letonia, Estonia, presedintele Lituaniei și șeful Comisiei Europene, joi, la Bruxelles, transmite Ukrіnform.

Vilniusul a început deja lucrările pregătitoare pentru deconectarea de la sistemul energetic rusesc. În special, se preconizează dezmembrarea liniei de înaltă tensiune și refacerea a două stații electrice (Ignalina și Utena). Lucrările urmează să fie finalizate până în 2021.

Sincronizarea rețelelor de energie electrică din țările baltice cu sistemul continental va fi realizată cu medierea Poloniei, transmite Radio Polonia.

„Noi asiguram securitatea energetică“, a declarat prim-ministrul polonez Mateus Morawiecki, adăugând că datorită acordului semnat va fi depășită bariera pentru separarea țărilor baltice de sistemul energetic rusesc.

„Facem un pas foarte serios în direcția corectă. Polonia întărește securitatea energetică a țărilor baltice. În acest fel demonstram solidaritatea cu regiunea și în mod constant punem în aplicare strategia noastră de consolidare a securitatii energetice a Poloniei ..“, a spus Morawiecki, citat de Pagina de Rusia.

Acordul semnat va permite Lituaniei, Letoniei și Estoniei să limiteze dependența de sursele de energie electrică din Rusia.

Se așteaptă ca cele trei republici baltice să-și sincronizeze rețelele electrice cu Europa prin legătura deja existentă – LitPol Link – între Lituania și Polonia, precum și cu utilizarea conexiunilor de rezervă.

Integrarea completă a sistemului energetic al țărilor baltice va avea loc până în 2025 și va fi finanțată în cadrul programului „Unirea Europei”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md