04:24:44 09.05.2024
Stiri

Jean-Claude Juncker: Folosirea pentru scurt timp a sintagmei „limba moldovenească” pe site-ul Comisiei Europene - o EROARE

Politică 28.06.2018 12:16 Vizualizări1595 Autor: Ziarul National
Jean-Claude Juncker: Folosirea pentru scurt timp a sintagmei „limba moldovenească” pe site-ul Comisiei Europene - o EROARE


Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, recunoaște că folosirea sintagmei „limba moldovenească” pe site-ul Comisiei Europene a fost „o eroare administrativă”.

Acest răspuns i-a fost oferit vicepreședintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul European, europarlamentarul Andi Cristea, care a adresat, în procedură de urgență, o întrebare scrisă cu privire la contextul în care limba „moldovenească” poate fi selectată ca limbă de lucru pe site-ul Comisiei Europene, secțiunea dedicată Consultării privind Viitorul Europei.

În răspunsul pentru europarlamentarul român, Juncker confirmă existența unei greșeli: „Faptul că în consultarea on-line privind Viitorul Europei s-a menționat limba moldovenească este o eroare administrativă regretabilă, cauzată de o configurare greșită în sistem”.

„Instituțiile Europene au datoria să transmită întotdeauna mesajul corect, indiferent de context. Situația legată de existența limbii moldovenești pe site-ul Comisiei a fost o eroare administrativă corectată în timp util, dar este esențial ca asemenea greșeli să nu se repete pentru a nu legitima o serie de narative periculoase”, a comentat europarlamentarul Cristea.

Amintim că europarlamentarul Andi Cristea semnalase, în luna mai a acestui an, că limba moldovenească, alături de cea română, poate fi selectată ca și limbă de lucru pe site-ul Comisiei Europene, în secțiunea dedicată Consultării privind Viitorul Europei. Situația menționată a fost remediată ulterior, Cristea solicitând la acel moment explicații și precizări din partea președintelui Comisiei Europene.

Conform deciziei Curții Constituționale de la Chișinău, din decembrie 2013, limba oficială a Republicii Moldova este „limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine”, decizia conferind statut de normă constituțională Declarației de Independență a țării, adoptată în august 1991.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md