22:36:35 26.04.2024
Stiri

AFACERE // Hectarele cu bunătăți de la Criuleni!

Economie 25.07.2015 12:31 Vizualizări3743 Autor: Galina Munteanu
AFACERE // Hectarele cu bunătăți de la Criuleni!


Afaceri // Are în spate o experiență de 45 de ani în agricultură și îngrijește zeci de hectare de pomi fructiferi

Pasionat de agricultură, nea Mihai Cojocaru din raionul Criuleni și-a dedicat aproape întreaga viață acestei îndeletniciri. „Până a ajunge la bani, mirosul florilor și zumzetul albinelor sunt acea hrană spirituală cu care mă hrănesc. Ca să faci agricultură, trebuie mai întâi de toate să-ți placă natura, să o înțelegi”, susține nea Mihai.

La cei 65 de ani împliniți, agricultorul nu are încredere în niciun ajutor și își îngrijește singur plantațiile cu caiși, cireși și peri. Pe moment, Mihai Cojocaru are în grijă 20 de hectare cu caiși, 15 cu peri, care încă nu au dat roadă, și șapte cu cireși.

Le ține în mâini pe toate

Domnul Mihai este agricultorul care a demonstrat că în R. Moldova se poate face agricultură.

„În cei 45 de ani de experiență, am trecut prin multe și prin condiții și mai grele. Acum, având în spate o experiență atât de mare, mă descurc”, zice el.

În tot ceea ce face, pomicultorul este ajutat de către familia sa care îi este mereu alături. „Toți copacii sunt curățați de mine. Se implică doar feciorul și ginerele, restul mă ajută la alte lucrări auxiliare. Primii ani din viața unui pom sunt foarte importanți și, dacă îl „îmbolnăvești” de mic, nu mai ai șanse să-l crești sănătos. Acum are loc formarea coroanei pomilor și, dacă nu este curățat corect, îl strici”, menționează livădarul.

Investiții de zeci de mii de euro

Nu ne poate spune cât a investit până acum, pentru că suma este destul de impunătoare. Cert este, ne spune agricultorul, că, dacă vrei să obții un profit bun, trebuie să și investești.

„Concurența este foarte mare pe piață și trebuie să oferi și calitate”, zice nea Mihai. Toți puieții plantați sunt de import, fiindcă sunt mai rezistenți, dar și fructele mai gustoase.

„Când am decis să plantez puieți, am chibzuit câțiva ani. Nu știam ce pomi să cresc. După care am decis că vor fi caiși, asta pentru că în R. Moldova nu sunt livezi de caiși. Sunt foarte capricioși. Soiul plantat de mine este francez, rezistent la frig, iar fructele sunt tari”, susține pomicultorul.

A investit mulți bani și în livada de cireși. Ideea i-a venit după ce a vizitat Italia și a făcut cunoștință cu modul european de creștere și îngrijire a cireșilor. Nu a importat puieții, deoarece avea să-l coste mai mult, dar i-a crescut aici. A scos bani din buzunar și pentru procurarea și montarea sistemului de irigare, dar și pentru instalarea unei pelicule speciale pentru protecția de îngheț și dăunători.

Secretele agricultorului

„Mulți agricultori se plâng că nu le merge, nu reușesc, cheltuiesc bani și nu-i recuperează. Nu este chiar așa. Trebuie să faci totul cu chibzuială și să știi unde și cum să investești astfel ca să nu pierzi. Apa este cea care te ajută să ai o producție frumoasă. Recent am devenit membru al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru irigare din Criuleni, sistem reabilitat în cadrul Programului Compact. Este un lucru nemaipomenit de prielnic pentru agricultori. Până acum eram nevoiți să aducem apa cu cisternele și era foarte greu, în plus și cheltuială mult mai mare. Acum ne-au dezlegat mâinile. Vom avea și producție mai multă, gustoasă și arătoasă”, ne mărturisește bucuros Mihai Cojocaru.

Caise și cireșe pentru export

Pe moment, caisele și cireșele crescute de nea Mihai au ajuns să fie vândute nu doar în R. Moldova, dar și peste hotarele ei – în Federația Rusă, Ucraina, Belarus, România. Poate vor fi ajuns și prin alte țări, dar nu prea știe, întrucât nu el comercializează marfa.

Are încheiate contracte cu diferite firme care se ocupă cu exportul și care vin și-i iau marfa chiar de pe câmp. „Pentru aceasta sunt oameni speciali, fiindcă un livădar, fie el cât de bun, nu reușește să le facă pe toate. Eu cunosc bine tehnologia, cum se crește, îngrijește ca să am marfă frumoasă și crescută ecologic, altul deja își face relații pentru a exporta această marfă. Și merge bine asta”, ne destăinuiește agricultorul.

Sfat pentru tinerii agricultori

Pentru agricultorii începători, nea Mihai are și un sfat – să chibzuiască bine și să nu se grăbească să obțină profit mare chiar din primul an de muncă.

„Dacă cineva decide să facă agricultură, trebuie să ia o foaie de hârtie, să traseze o linie verticală și pe o parte să scrie toate riscurile, iar pe cealaltă – cum le poate soluționa. Nu poți să faci agricultură dacă ești analfabet în acest domeniu, nu ai experiență. Trebuie să cunoști solul, plantele, dăunătorii etc. A doua problemă este lipsa de finanțe. Mulți investesc și așteaptă să-și răscumpere investiția în primul an. Dar, în primii ani de afacere, dacă vrei cu adevărat să o pui bine pe picioare, ai nevoie de bani, credite. Băncile de la noi nu prea oferă așa posibilitate. Te jupoaie practic de piele, dacă îți oferă niște bani. Mai mult hrănești bancherul decât faci tu afacere. La fel, și statul este nemilos cu agricultorii. Te impozitează la fiecare pas. Numai decizi să cumperi ceva, imediat trebuie să plătești TVA. Subvențiile sunt bune, dar sunt mai mult ca o momeală. Dacă nu ai bani, intri în impas și se duce afacerea de râpă. Uite eu nu am primit subvențiile nici pentru anul 2014. Înțeleg că statul nu are bani și nu ne dă, dar afacerea trebuie dezvoltată, întreținută. Suntem nevoiți să ne descurcăm cum putem”, menționează pomicultorul.

Chiar dacă uneori îi este greu, nea Mihai are proiecte mari de viitor. Pe moment, acesta vrea să amenajeze un depozit frigorific unde să păstreze temporar marfa.

„Planuri am multe, sănătate să fie ca să le putem duce la bun sfârșit pe toate”, conchide optimist Mihai Cojocaru.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md