20:57:51 26.04.2024
Stiri

În preajma Zilei Internaționale a Taților, EXPOZIȚIE la Parlament cu poze care surprind situații EMOȚIONANTE: „Primele Momente Contează”

Social 14.06.2018 11:53 Vizualizări1016 Autor: Ziarul National
În preajma Zilei Internaționale a Taților, EXPOZIȚIE la Parlament cu poze care surprind situații EMOȚIONANTE: „Primele Momente Contează”


În preajma Zilei Internaționale a Taților, marcată anual în a treia duminică din luna iunie, în Parlamentul R. Moldova a fost inaugurată o expoziție de fotografii în care sunt surprinse portretele a nouă tați, interacționând cu copiii lor în primele clipe ale vieții, în maternitățile din R. Moldova.

Expoziția numită „Primele Momente Contează” este parte a campaniei globale UNICEF cu același nume, care are drept scop conștientizarea importanței primelor 1 000 de zile din viața copilului pentru dezvoltarea creierului acestuia și impactul experiențelor timpurii pentru creierul în curs de dezvoltare. Fotografiile au fost realizate în maternități din R. Moldova în perioada mai-iunie 2018.

„Primele 1 000 de zile de viață, perioadă cuprinsă între concepție și cea de-a doua zi de naștere a copilului, reprezintă o perioada de oportunitați unică, când se pune temelia unei sănătăți optime, creșterii și dezvoltării pe tot parcursul vieții. În această perioadă, părinții contribuie la apariția a 1 000 de conexiuni neuronale în fiecare secundă, conexiuni care vor determina în cele din urmă modul în care copilul lor va gândi și va învăța, va face față stresurilor și chiar cât va câștiga când va ajunge un adult”, a declarat astăzi, la inaugurarea expoziției, Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Republica Moldova.

La eveniment a fost prezent și chitaristul Alex Calancea, devenit de curând tătic pentru a doua oară.

„Copii mei, Damian de nouă ani și Tincuța de trei luni sunt totul pentru mine, sunt mai presus decât muzica și arta. Încerc să petrec frumos timpul cu ei, încerc să fiu eu însumi, iar copiii mei sunt oglinda mea”, a spus artistul.



Iar spicherul Andrian Candu a dezvăluit că dânsul a asistat la nașterea tuturor celor trei copii ai săi.

„Tot mai mulți tați aleg să beneficieze de concediu paternal, pentru a fi alături de familie din momentul venirii pe lume a copilului. Și din ce în ce mai mulți tați, cum sunt cei care au participat la proiectul fotografic inaugurat astăzi, aleg să asiste la nașterea copiilor lor și conștientizează importanța tatălui în dezvoltarea micuților”, a precizat Andrian Candu.

Menționăm că de la legiferarea concediului paternal, în 2016, circa 3 300 de tați din R. Moldova au beneficiat de cele 14 zile plătite din fondul de asigurări sociale pentru a fi alături de familie. Legislația națională permite părinților să decidă cine va beneficia de concediu de îngrijire a copilului până la atingerea vârstei de trei ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md