22:40:19 26.04.2024
Stiri

Runda de negocieri în formatul „5+2”, la Roma: R. Moldova a raportat că a apostilat zeci de diplome de studii din regiunea transnistreană

Politică 30.05.2018 14:43 Vizualizări1630 Autor: Ziarul National
Runda de negocieri în formatul „5+2”, la Roma: R. Moldova a raportat că a apostilat zeci de diplome de studii din regiunea transnistreană


Autoritățile de la Chișinău au apostilat, până în prezent, 42 de diplome de studii din regiunea transnistreană, conform înțelegerii la care s-a ajuns în toamna anului trecut la Viena.

Cifra a fost prezentată astăzi la Roma, Italia, de către vicepremierul pentru Politici de Reintegrare, Cristina Lesnic, în cadrul unei conferințe de presă după o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2”, desfășurată în perioada în perioada 29 - 30 mai curent, de Președinția italiană a OSCE.

Cristina Lesnic a ținut să sublinieze că apostilarea acestor documente „nu înseamnă și recunoașterea calității academice sau profesionale”. Totodată, oficialul de la Chișinău a remarcat unele progrese în procesul de reglementare transnistreană, după semnarea celor patru protocoale care prevăd soluționarea problemelor legate de accesul fermierilor la terenurile de după traseul Râbnița-Tiraspol, ale școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, restabilirea telefoniei fixe și mobile între cele două maluri ale Nistrului și apostilarea diplomelor de studii emise de Transnistria.

În cadrul reuniunii, negociatorul-șef din partea Chișinăului, vicepremierul Cristina Lesnic a reiterat și a punctat necesitatea aducerii la bun sfârșit a problemei privind asigurarea funcționalității depline a podului Gura Bâcului-Bâcioc, relansării activității grupurilor de lucru pentru drepturile omului, evitării abordării pe agendă a unor subiecte ce țin relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Ucraina, cum ar fi, de exemplu, desfășurarea controlului în comun pe segmentul central al frontierei moldo-ucrainene.

„Scopul nostru este de a livra servicii pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. (...) Credem că este important ca dialogul să se centreze pe elemente pragmatice, axate pe interesele și problemele populației. Ne dorim ca lucrurile care se petrec în jurul nostru să fie mai puțin haotice, mai puțin contradictorii și mai puțin confuze”, a declarat Cristina Lesnic.

La rândul său, reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev, a declarat că există „unele probleme tehnice” în procesul de apostilare a diplomelor emise în Transnistria, spunând că până în acest moment au fost eliberate circa 250 de documente neutre.

Reprezentantul Special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini, a anunțat că Organizația va oferi sprijin financiar pentru deschiderea oficiilor de înmatriculare a automobilelor din regiunea transnistreană pentru admiterea lor în traficul internațional, care vor funcționa la Tiraspol și Râbnița începând cu 1 septembrie curent.

Mediatorii și observatorii au îndemnat părțile să definitiveze soluționarea problemei referitoare la asigurarea accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol, să stabilească un mecanism viabil de implementare a deciziei protocolare privind organizarea interacțiunii în sfera telecomunicațiilor din 25 noiembrie 2017 și să asigure demararea procedurilor menite să ofere acces în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană.

Reamintim că ultima rundă de negocieri în formatul “5+2” s-a desfăşurat în perioada 27-28 noiembrie 2017 la Viena, sub egida Președinției Austriei în OSCE.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md