06:47:42 26.04.2024
Stiri

Un jurnalist rus, critic al regimului Putin, a fost împușcat la Kiev, unde se refugiase

Știri 30.05.2018 12:46 Vizualizări1132 Autor: Ziarul National
Un jurnalist rus, critic al regimului Putin, a fost împușcat la Kiev, unde se refugiase RFE/RL


Ziaristul rus Arkadi Babcenko a fost împuşcat marţi la Kiev şi a murit în ambulanţă, a anunţat poliţia ucraineană. Premierul Ucrainei, Vladimir Groisman, consideră că uciderea lui Babcenko a fost organizată de Rusia. Potrivit șefului cabinetului de la Kiev, Moscova nu l-a iertat pe jurnalist pentru opiniile sale.

Potrivit Reuters, soția lui Babcenko a anunţat serviciul de ambulanțe că şi-a găsit soţul acasă într-o baltă de sânge. Poliţia suspectează o crimă motivată de activitatea profesională a celui ucis.

Babcenko, corespondent de război binecunoscut în Rusia, se refugiase în Ucraina de teamă că ar putea fi asasinat. Reuters reaminteşte, citată de Pagina de Rusia, că jurnalistul în vârstă de 41 de ani a luptat în războiul din Cecenia, care în comparație cu majoritatea foștilor săi camarazi a criticat bombardamentele ruse asupra oraşului sirian Alep şi considera că Rusia se face vinovată de agresiunea împotriva Ucrainei.

„Prima şi cea mai probabilă versiune este activitatea sa profesională”, a declarat despre anchetă Andrei Krîşenko, şeful Poliţiei din Kiev. El a precizat că soţia lui Babcenko este în stare de şoc şi anchetatorii nu pot discuta cu ea. Într-o conferinţă de presă televizată, poliţia a prezentat şi portretul-robot al unui suspect – un bărbat în vârstă de 40-45 de ani, cu barbă căruntă, purtând o şapcă.

Presupunerea că în spatele omorul ar putea fi Kremlinul și-a exprimat-o și ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, care a declarat la Consiliul de Securitate al ONU din New York: „Este prea devreme pentru a spune cine a fost în spatele crimei, dar cunoașterea cazurilor similare ne face să credem că Rusia folosește și alte tactici pentru a destabiliza Ucraina, în special desfășoară acte de terorism, subversiune și asasinatele politice“, a spus Klimkin.

Ministrul a reamintit că Babcenko a fost obligat să fugă din Rusia din cauza amenințărilor. „El a continuat să lupte pentru o Rusie democratică, pentru Ucraina și, desigur, Moscova l-a privit întotdeauna ca pe un dușman”, a spus ministrul de Externe.

Acum doi ani, tot la Kiev, a fost ucis de explozia unui autoturism un jurnalist din Belarus, Pavel Şeremet, de asemenea cunoscut pentru criticile la adresa propriei ţări, menţionează Reuters.

Marţi, ministerul rus de Externe a declarat că ziariştii sunt ucişi în Ucraina fără ca vinovaţii să fie pedepsiţi.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md