19:45:46 26.04.2024
Stiri

Georgia RUPE relațiile diplomatice cu statul care a recunoscut teritoriile acesteia, ocupate de Rusia

Știri 30.05.2018 11:42 Vizualizări3733 Autor: Ziarul National
Georgia RUPE relațiile diplomatice cu statul care a recunoscut teritoriile acesteia, ocupate de Rusia Smartraveller


Georgia a început procedurile de încetare a relațiilor diplomatice cu Siria, a declarat ministrul adjunct de Externe al Georgiei, David Dondua, la o informare specială dedicată recunoașterii de către Siria a independenței teritoriilor georgiene ocupate de Rusia, transmite Georgia Online.

Potrivit lui Dondua, la 29 mai 2018, ca urmare a manipulării din partea Rusiei, regimul sirian a luat o decizie ilegală și cu încălcarea principiilor de drept internațional a recunoscut independența Abhaziei și a regiunii Țhinvali (Osetia de Sud).

„Prin această acțiune, regimul Assad sprijină agresiunea militară a Rusiei împotriva Georgiei și epurările etnice care au continuat de-a lungul anilor”, a spus Dondua.

În acest sens, partea georgiană a început procedurile de rupere a relațiilor diplomatice cu Siria, a subliniat el.

Până în prezent, doar Rusia, Venezuela, Nicaragua și Nauru au recunoscut independența celor două republici autoproclamate – Osetia de Sud și Abhazia.

Menționăm că Georgia a întrerupt relațiile diplomatice cu Rusia după agresiunea militară rusească din august 2008.

Și Uniunea Europeană susține că decizia Siriei de a recunoaște independența autoproclamatelor republici Abhazia și Osetia de Sud încalcă legislația internațională, se arată în declarația reprezentantului Serviciului de politică externă al UE, postat pe site-ul instituției.

„Decizia regimului sirian de a stabili relații diplomatice cu regiunile separatiste georgiene Abhazia și Osetia de Sud încălcă dreptul internațional și principiul integrității teritoriale, astfel cum sunt definite în Carta ONU și rezoluțiile pertinente ale Consiliului de Securitate al ONU“, se spune în declarație.

Documentul notează că Uniunea Europeană sprijină pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei în cadrul granițelor sale recunoscute pe plan internațional.

„Continuăm să sprijinim în mod activ eforturile de soluționare a conflictelor, inclusiv prin activitatea Reprezentantului Special al UE pentru Caucazul de Sud și criza din Georgia și misiunea de monitorizare a UE”, se mai arată în declarație.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md