08:15:13 27.04.2024
Stiri

DECLIN // Prea multe UNIVERSITĂȚI în R. Moldova la un număr de studenți în continuă SCĂDERE: Banca Mondială recomandă OPTIMIZAREA instituțiilor de învățământ superior

Social 18.05.2018 10:00 Vizualizări1806 Autor: Ziarul National
DECLIN // Prea multe UNIVERSITĂȚI în R. Moldova la un număr de studenți în continuă SCĂDERE: Banca Mondială recomandă OPTIMIZAREA instituțiilor de învățământ superior
Poză simbol


Treizeci de universități în Republica Moldova la o populație de studenți în declin rapid.

„În timp ce numărul universităților s-a micșorat de la 35 în 2005-2006 la 30, numărul studenților a scăzut cu peste 40% în aceeași perioadă. Până în 2020, se așteaptă o scădere a numărului de studenți la 55 000 sau mai puțin”, constată Banca Mondială în studiul „Învăţământul superior şi necesitatea de a îmbunătăţi relevanţa şi eficienţa lui.

Experții Băncii Mondiale susțin că declinul numărului de studenți accentuează îngrijorările legate de calitate și eficiență: „Cu o populație medie scontată de 1 700 de studenți pe universitate în 2020, este tot mai puțin probabil că universitățile pot îmbunătăți sau chiar menține calitatea studiilor. De exemplu, menținerea cadrelor didactice suficient de calificate pentru toate facultățile și disciplinele va deveni tot mai dificilă din cauza lipsei de fonduri și a studenților, la fel ca în anul trecut, când 5 000 de locuri finanțate din buget nu au fost ocupate în timpul admiterii”.

Deși avem multe universități, mulți angajatori din Republica Moldova nu reușesc să completeze locurile de muncă vacante din cauza lipsei absolvenților instituțiilor de învățământ superior, care ar dispune de competențele necesare pe piața muncii. Cauza ar fi competențele absolvenților instituțiilor de învățământ superior care nu corespund cerințelor angajatorilor.

„În timp ce absolvenții instituțiilor de învățământ superior au perspective de angajare și venituri mai bune față de cei cu niveluri de studii inferioare, există indicii puternice, că învățământul superior nu are capacitatea de a răspunde cererii actuale pentru forța de muncă, nemaivorbind de cererea pentru competențele viitoare. Aproximativ jumătate din companiile din Republica Moldova se confruntă cu probleme sistematice în identificarea angajaților care ar dispune de competențele necesare. Se atestă, că absolvenților instituțiilor de învățământ superior le lipsește o gamă de competențe, inclusiv competențe profesionale (practice). În rândul absolvenților instituțiilor de învățământ superior antrenați în câmpul muncii, 43% au raportat lipsa concordanței între studiile lor și locul de muncă, inclusiv studii excesive (28%) și ocuparea într-un domeniu care nu are legătură cu studiile lor (9%). În rândul tinerilor absolvenți situația este mai gravă, aproximativ unul din doi absolvenți cu vârsta sub 30 de ani raportând o astfel de lipsă de corespundere în 2015”, arată experții.

Studiul oferă exemplele Danemarcei, Austriei și Olandei privind mecanismele de finanțare transparente care sunt bazate pe rezultate și au un rol important în promovarea eficienței.

„Există o necesitate clară de promovare a eficienței și de optimizare a rețelelor. (...) Un mecanism de finanțare al învățământului superior care să încorporeze pârghiile și stimulentele adecvate, nu doar va promova relevanța profesională a absolvenților, dar va spori și eficiența cheltuielilor publice. În cele din urmă, aceasta va pregăti mai mulți studenți pentru o carieră productivă și de succes, crescând astfel potențialul de câștig al familiilor, precum și potențialul de creștere și inovare al economiei Republicii Moldova”, cităm din studiul Băncii Mondiale.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md