14:18:22 26.04.2024
Stiri

INIȚIATIVĂ // Șoferii din R. Moldova ar putea fi SANCȚIONAȚI aspru pentru discuțiile la telefon în timp ce conduc automobilele

Social 17.05.2018 16:00 Vizualizări1297 Autor: Ziarul National
INIȚIATIVĂ // Șoferii din R. Moldova ar putea fi SANCȚIONAȚI aspru pentru discuțiile la telefon în timp ce conduc automobilele Reporterul
Poză simbol


Discuțiile la telefon în timp ce conduc automobilele i-ar putea costa scump pe șoferii din R. Moldova.

Potrivit unei inițiative legislative a unui grup de deputați, care a trecut de Comisia parlamentară pentru agricultură și industrie alimentară, la prima abatere amenda va constitui între 600 - 1 200 de lei cu aplicarea a 3 puncte de penalizare. Actualmente, aceasta este între 150 și 300 de lei cu aplicarea a două puncte de penalizare. Pentru abaterea repetată a acestei sancţiuni în decursul unui an calendaristic, amenda ar putea ajunge până la 3 000 de lei cu aplicarea a 6 puncte de penalizare.

Proiectul prevede obligarea conducătorilor auto să evite în trafic activităţi ce le distrag atenţia de la condus, inclusiv telefoanele mobile sau a dispozitivelor similare, cu excepţia apelurilor telefonice prin dispozitive tip „mâini libere” fără fir, integrate ale vehiculelor.

De asemenea, excepţie fac folosirea telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare în scopul utilizării sistemelor de navigaţie GPS şi cu excepţia apelurilor telefonice efectuate la serviciile de urgenţe, într-o situaţie de urgenţă reală.

Noile reglementări cu privire la conducerea preventivă urmează a fi aplicate şi bicicliştilor, conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală şi pietonilor cu cărucioare manuale.

De asemenea, proiectul propune ca sancţiunile contravenţionale pentru nerespectarea normelor de conducere preventivă şi de înfăptuirea activităţilor ce distrag atenţia în timpul participării în traficul rutier să se aplice pentru conducătorii de autovehicule, motociclete, ciclomotoare, biciclete şi conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală.

La fel, proiectul prevede majorarea sancţiunilor contravenţionale pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi bicicliştilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public.

Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md