06:18:02 27.04.2024
Stiri

INIȚIATIVĂ // Statul să achite PENSII de întreținere pentru copiii din R. Moldova cu părinți divorțați

Social 15.05.2018 16:19 Vizualizări2151 Autor: Ziarul National
INIȚIATIVĂ // Statul să achite PENSII de întreținere pentru copiii din R. Moldova cu părinți divorțați
Poză simbol


Centrul de Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice propune ca statul să-i asigure cu pensii de întreținere pe copiii ai căror părinți divorțează.

Doctorul în sociologie, Inga Chistruga-Sînchevici, a declarat astăzi, în cadrul lansări cărții „Asigurarea cu pensie de întreținere a copiilor cu părinți divorțați”, pe care a scris-o împreună cu Roman Talmaci, că legislația Republicii Moldova îi obligă pe părinți să poarte răspundere pentru dezvoltarea fizică, intelectuală şi spirituală a copiilor și sunt obligaţi să-şi întreţină copiii minori şi copiii majori inapţi de muncă care necesită sprijin material. Totuși, realitatea scoate la iveală numeroase situații de neglijare a copiilor după divorțul părinților care, pe lângă carențele afective trăite, se mai confruntă și cu lipsa mijloacelor financiare suficiente pentru un trai decent.

Autorii cărții observă că problema asigurării copiilor cu pensie de întreținere în situație de divorț este mai mult decât relevantă, mai ales pe fundalul fenomenului migrațional intens ce contribuie la separarea soților și în unele situații a necunoașterii locului aflării unuia dintre părinți.

Lucrarea relevă că, în mai puțin de un sfert din cazuri, părinții la domiciliul cărora nu se află copii le achită pensie de întreținere cu regularitate. Debitorii care nu-și onorează obligațiunea de a participa la întreținerea copilului după divorț ajung în această situație fie din cauza unor motive obiective - venituri insuficiente, lipsa locurilor de muncă etc., fie din cauza unor motive subiective - intenționat nu doresc să achite, consideră că suma acordată nu va fi destinată necesităților copilului. Sumele pensiilor de întreținere de care beneficiază părinții cu copii divorțați sunt modeste în majoritatea situațiilor.

Președintele Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, Roman Talmaci, coautorul lucrării, a menționat că din an în an crește numărul de dosare date în executare pentru achitarea pensiei de întreținere copiilor după divorțul părinților. Eficiența scăzută a mecanismelor existente de executare a pensiilor de întreținere a copiilor influențează negativ asigurarea copiilor cu suport financiar necesar creșterii și dezvoltării acestora. Prin ședințele de conciliere a foștilor soți, organizate de către executorii judecătorești, în circa 40% aceștia găsesc soluții pentru rezolvarea problemei de achitare a pensiei de întreținere a copiilor.

Roman Talmaci a mai adăugat că restanțele la achitarea pensiei de întreținere se calculează în ani calendaristici, fiind la momentul actual pentru Republica Moldova de 58 000 de ani.

Prezentă la eveniment, Elena Belei, secretar de statat la Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a subliniat importanța și utilitatea tematicii reflectată în cartea lansată, în contextul în care subiectul privind asigurarea cu pensie de întreținere a copiilor după divorț nu a fost studiat deocamdată în R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md