07:53:29 27.04.2024
Stiri

CINCI FOCARE de pestă porcină africană, înregistrate timp de mai puțin de o LUNĂ în R. Moldova

Economie 15.05.2018 11:58 Vizualizări1302 Autor: Ziarul National
CINCI FOCARE de pestă porcină africană, înregistrate timp de mai puțin de o LUNĂ în R. Moldova


În mai puțin de o lună, de la 20 aprilie curent și până în prezent, în R. Moldova au fost înregistrate cinci focare de pestă porcină africană.

Este vorba de un focar în raionul Ștefan Vodă, satul Palanca, trei focare în raionul Ceadâr–Lunga, satul Beșghioz și un focar în raionul Taraclia, satul Tvardița.

Premierul Pavel Filip a solicitat, ieri, instituţiilor responsabile să ia masuri sporite pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin neadmiterea introducerii în țară a cărnii contaminate.

În cadrul unei ședințe convocată de premier în legătură cu apariția unor noi focare ale bolii, responsabilii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au raportat că în aceste localități au fost impuse restricții de mișcare a animalelor.

Se presupune că în toate cazurile pesta porcină a apărut urmare a importului cărnii şi produselor din carne din Ucraina, unde este epidemie de pestă porcină africană.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor susține că a instalat și filtre de dezinfectare a autoturismelor la intrarea în localități, a unor tomberoane speciale în toate punctele vamale din țară, în care produsele de carne colectate de la cetățeni sunt dezinfectate, iar apoi transmise pentru distrugere. De la începutul anului curent, la punctele de trecere a frontierei a fost preluată peste o tonă de produse de carne.

„Luând în considerare că Moldova este o țară mică, iar pesta porcină se răspândește foarte repede, aceasta poate avea consecințe grave pentru economie. Virusul poate afecta industrii întregi - de la creşterea porcinelor până la cultivarea furajelor. Vreau să atragem o atenție sporită acestui pericol, să încercăm să izolăm focarele și să ne protejăm la maximum”, a solicitat premierul Filip.

Pesta porcină africană este o boală contagioasă, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Virusul este periculos numai pentru animale și nu amenință sănătatea oamenilor.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md