01:04:56 11.05.2024
Stiri

Bani în PLUS pentru partidele din R. Moldova: Pentru a-i obține, vor trebui să promoveze în politică femeile și tinerii

Politică 03.05.2018 15:44 Vizualizări1691 Autor: Ziarul National
Bani în PLUS pentru partidele din R. Moldova: Pentru a-i obține, vor trebui să promoveze în politică femeile și tinerii


Partidele care vor promova femeile și tinerii în politică vor beneficia de suport financiar suplimentar de la bugetul de stat.

Potrivit modificării legislației cu privire la partidele politice, operate astăzi de Parlament, 40% din volumul total al alocațiilor va fi distribuit partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile parlamentare, iar alte 40 la sută - pentru performanțele obținute în alegerile locale generale.

De 10% vor beneficia proporţional partidele politice care vor respecta cota de cel puţin 40% candidaţi femei înaintaţi în toate circumscripţiile uninominale în alegerile parlamentare, iar de 5% - partidele cu numărul de femei alese în funcţia de deputat în Parlament pe circumscripţii uninominale. De 5% vor beneficia partidele politice proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare și locale generale.

Cota procentuală alocată din bugetul de stat rămâne neschimbată și nu poate depăși 0,2% din veniturile bugetului de stat, cu excepţia veniturilor cu destinaţie specială.

O altă completare se referă la faptul că o persoană fizică poate face donații în numerar partidelor politice, în decursul unui an bugetar, până la trei salarii medii pe economie stabilite pe anul respectiv. Donațiile care depășesc această limită se vor face exclusiv prin operațiuni bancare.

Noile prevederi vor fi puse în aplicare de la 1 ianuarie 2019.

Promovarea femeilor și tinerilor în politică şi instituirea unui mecanism adecvat de motivare reiese şi din angajamentele şi recomandările partenerilor şi experţilor străini. Ultimului aviz al Comisiei de la Veneţia şi OSCE/ODIHR recomandă de a identifica măsuri adiţionale temporare care ar încuraja partidele politice să înainteze o reprezentare echilibrată de gen pe circumscripţii.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md