11:07:19 26.04.2024
Stiri

VIDEO // Ce va face Ion Ceban pentru ca să avem un Chișinău „SMART”: „Tehnologiile vor deveni parte integrantă a administrării capitalei și vor face viața cetățenilor mult mai simplă”

Partide/Comunicate 23.04.2018 12:39 Vizualizări1103 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ce va face Ion Ceban pentru ca să avem un Chișinău „SMART”: „Tehnologiile vor deveni parte integrantă a administrării capitalei și vor face viața cetățenilor mult mai simplă”


„Una dintre cele mai noi tendințe în administrarea municipală la nivel global este implementarea conceptului „smart”, adică transformarea orașelor în așa-numitele „urbe deștepte”. Dacă tindem să transformăm Chișinăul într-o urbe modernă, trebuie să începem să implementăm și noi acest concept”, a declarat astăzi candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Ion Ceban.

În cadrul conferinței de presă în care și-a prezentat viziunea sa „privind transformarea Chișinăului într-un oraș „smart” (deștept)”, Ion Ceban a recunoscut că sunt multe de făcut în acest domeniu.

„Evident, capacitatea noastră de implementare va fi mult mai redusă decât a altor capitale ale lumii, pentru că și posibilitățile noastre sunt mai reduse, dar și avem mult mai multe probleme stringente decât alte urbe, însă primii pași în această direcție trebuie să începem să-i facem. Țin să menționez că, la elaborarea viziunii noastre privind transformarea Chișinăului într-un oraș „smart” am luat în calcul experiența mai multor orașe din țări comparabile ca și condiții cu R. Moldova”, a spus candidatul la funcția de primar.

Ion Ceban a spus că un punct important al viziunii sale prevede ca într-un viitor nu chiar îndepărtat Primăria va emite certificate de urbanism în format electronic și va prelungi pe aceeași cale autorizațiile de construcții.

„De asemenea, cetățenii vor avea posibilitatea de a solicita emiterea în format electronic a certificatelor de urbanism, a autorizațiilor de construire/demolare, vor putea să achite online anumite taxe. Viziunea noastră mai prevede și elaborarea unei aplicații ce va monitoriza locurile de parcare disponibile, posibilitatea de a efectua programări online la medic, la sport, la saloanele de frumusețe etc., dar și sesizarea online a întreprinderilor din sfera serviciilor comunale”, a punctat acesta.

Sursa citată a ținut să precizeze că inovațiile nu vor substitui metodele tradiționale aplicate de chișinăuieni în interacțiunea lor cu Primăria sau cu întreprinderile municipale. „Acestea vor fi suplimentare și la ele vor putea apela doar doritorii - pentru că știu că pentru mulți locuitori ai capitalei ar fi dificil să apeleze la această etapă la elementele din cadrul conceptului „Orașul smart”. Sunt sigur că într-un viitor nu chiar îndepărtat tehnologiile vor deveni parte integrantă și indispensabilă a administrării capitalei și vor face viața cetățenilor mult mai simplă, mult mai ușoară”, a mai adăugat Ion Ceban.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md