09:22:16 26.04.2024
Stiri

Ministerul Sănătății dă PESTE CAP concluzia ANSA privind cauzele intoxicației de la grădinița din Briceni

Social 18.07.2015 15:46 Vizualizări1167 Autor: Galina Munteanu
Ministerul Sănătății dă PESTE CAP concluzia ANSA privind cauzele intoxicației de la grădinița din Briceni


Chiar dacă, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), probele de laborator arată că micuţii de la grădiniţa Nr.3 din Briceni ar fi ajuns la spital din cauza bacteriei E.coli, Ministerul Sănătăţii (MS) susţine că rezultatele de laborator realizate în cadrul anchetei epidemiologice au identificat prezenţa agentului patogen Salmonella Enteritidis în probele prelevate de la copiii bolnavi, care este şi factorul cauzal al erupţiei de la această grădiniţă.

Totodată, MS confirmă identificarea bacteriilor coliforme, inclusiv E. coli, în lavajele colectate de pe vesela şi ustensile din bucătăria instituţiei preşcolare. „Prezenţa acestor bacterii reprezintă un indicator microbiologic care semnalează deficienţe în respectarea regimului de prelucrare a veselei”, se precizează într-un comunicat de presă al MS.

Potrivit sursei, pentru că au admis acest fapt, persoanele responsabile de acest caz au fost sancţionate.

De asemenea, specialiştii menţionează că E. coli, ca microorganism al florii intestinale normale, nu are potenţial de a provoca izbucniri de BDA, comparativ cu Salmonella Enteritidis.

Amintim că, acum două zile, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunța că produsele alimentare au fost achiziționate de la agenți economici care asigură trei grădinițe din orașul Briceni, iar în momentul controlului, toată materia primă de origine animală se păstra în condiții corespunzătoare.Toate produsele erau însoțite de documente, care atestă provenienţa, conformitatea și siguranța lor, aveau certificate sanitar-veterinare și certificate de conformitate și de inofensivitate.

„În urma investigaţiilor bacteriologice a lavajelor de sanitaţie (vesela copiilor şi ustensilele utilizate în procesul de manipulare a produselor alimentare), nouă probe din 16 indică prezenţa factorului patogen Escherichia coli (bacteria E. coli)” , anunță ANSA.

Precizăm că 36 de copii din Briceni s-au intoxicat pe 10 iulie la grădiniță, iar 30 de micuți au fost internați în spital.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md