20:20:02 26.04.2024
Stiri

Ilan Șor: „Orheiul va avea parte în 2018 de o REVOLUȚIE socio-economică și de infrastructură”

Social 04.04.2018 14:14 Vizualizări1110 Autor: Ziarul National
Ilan Șor: „Orheiul va avea parte în 2018 de o REVOLUȚIE socio-economică și de infrastructură”


Primarul de Orhei, Ilan Șor, susține că municipiul pe care îl conduce din 2015 va fi trece printr-o adevărată „revoluție” socială, economică și de infrastructură în anul curent. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi, în cadrul unei reuniuni în care a dezvăluit planurile de dezvoltare a orașului Orhei.

Potrivit lui Ilan Șor, citat de un comunicat de presă al Primăriei, această revoluție va începe din 10 aprilie curent și „se va răsfrânge pozitiv” asupra vieții cetățenilor.

„Astfel, din 10 aprilie, la Orhei va începe reconstrucția pe scară largă a drumurilor. Reconstrucția va include modernizarea totală a arterei centrale din Orhei - strada Vasile Lupu. Suprafețele de drum și trotuarele vor fi restaurate complet, va fi lansat un nou sistem de iluminare, vor fi plantați copaci și arbuști, toate gheretele care deteriorează imaginea centrului orașului vor fi evacuate”, a spus acesta.

Edilul a afirmat că „strada istorică” Mihai Eminescu va fi de nerecunoscut. „Aici, pe lângă restaurarea carosabilului și a trotuarelor, vor fi instalate sisteme de iluminat moderne, va fi amenajat scuarul adiacent străzii Mihai Eminescu. Strada Chișinău, care servește drept „poartă” a orașului, va fi supusă reconstrucției totale. În total, vor fi construiți zeci dekilometri de străzi și trotuare”.

Acesta a mai dezvăluit că centrul orașului va arăta deosebit, mai ales că gresia care va fi instalată, conform planului, va fi făcută în stilul „orașelor vechi” și va avea culorile drapelului Orheiului.

În cadrul ședinței Șor a vorbit și despre lansarea proiectului „Operațiunea Curtea”. Acest proiect prevede restabilirea, în proporție de 100%, a curților urbane. Fiecare dintre ele va fi asfaltată, iar trotuarele și bordurile vor fi renovate, vor fi instalate bănci noi, coșuri de gunoi și terenuri de joacă pentru copii.

Primarul anunțat și finalizarea celei de-a treia etape de instalare a sistemelor de iluminat stradal. „Până la sfârșitul anului va fi finalizat un proiect privind iluminatul trotuarelor, în cadrul căruia vor fi instalate 300 de lămpi suplimentare pentru iluminarea zonelor pietonale. La sfârșitul anului voi organiza un concurs: orice persoană care va găsi cel puțin un loc întunecat în orașul nostru, va primi un premiu din partea mea”, a glumit Ilan Șor.

Șeful administrației municipale din Orhei a anunțat un nou concept de spații verzi pentru oraș. Acesta presupune plantarea copacilor între trotuare și carosabil.

De asemenea, sursa citată a anunțat și despre construirea unui Centru Cultural în aer liber grandios și fără precedent. „În timpul verii, încăperea acestuia va servi pentru desfășurarea unui centru de divertisment pentru familii, cu atracții și tobogane de apă; iarna – aici vor fi desfășurate târgurile de Crăciun, iar în primăvară și toamnă - concerte și alte evenimente culturale. Locuitorii din Orhei și oaspeții orașului vor putea vizita acest centru absolut gratuit”.

Primarul a mai adăugat că în anul curent toate grădinițele din oraș vor fi reparate capital.

Acesta este determinat să rezolve și una din cele mai acute probleme ale orașului - scurgerea apelor pluviale. „Până la sfârșitul anului vor fi construite și modernizate sistemele de scurgere. Totodată, va fi restaurată și extinsă autogara, care, conform planului autorităților orașului, ar trebui să aducă fonduri suplimentare la bugetul municipal. De asemenea, modernizărilor vor fi supuse și stațiile auto”.

Primarul de Orhei a anunțat că una dintre promisiunile electorale cheie va fi îndeplinită în viitorul apropiat. „Pe 10 septembrie în Orhei va începe să funcționeze transportul urban gratuit. 45 de unități noi vor transporta călătorii în raza orașului. În timpul orelor de vârf - de la 7 la 9 dimineața și de la 17 la 19, transportul va fi absolut gratuit.

Pe parcursul anului 2018 vor fi construite 20 de apartamente sociale noi, pentru care oamenii nu vor plăti mai mult de cinci sute de lei pe lună timp de 35 de ani. Un credit ipotecar fără dobânzi cu astfel de condiții de creditare a fost aplicat pentru prima dată în Moldova. Intenționăm să majoreze și veniturile la bugetul orașului cu cel puțin 50% și să creăm peste 500 de locuri de muncă noi”, a punctat Ilan Șor.

Pe finalul alocuțiunii sale, primarul a subliniat că Primăria Orhei a asigurat stingerea a 77% din împrumutul bancar luat de fosta conducere.

„Toate proiectele vor fi implementate din contul fondurilor proprii, bugetare și extrabugetare, fără a apela la împrumuturi externe și credite. În 2015 am mers la alegeri sub sloganul „Orhei este un oraș al viselor”. Visul devine realitate!”, a conchis sursa citată.

Amintim că Ilan Șor a fost ales în funcția de primar de Orhei în 2015, cu o majoritate covârșitoare. „De atunci, în oraș au avut loc schimbări de infrastructură majore, au fost realizate numeroase proiecte sociale și culturale. Veniturile bugetare din Orhei au crescut cu 40%”, se mai arată în comunicatul de presă al Primăriei Orhei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md