11:04:56 19.03.2024
Stiri

CALCULE // Renunțarea la serviciul militar obligatoriu ar putea să ne coste 10 MILIARDE de lei

Politică 22.03.2018 18:35 Vizualizări2001 Autor: Ziarul National
CALCULE // Renunțarea la serviciul militar obligatoriu ar putea să ne coste 10 MILIARDE de lei


Inițativa Partidului Democrat de a renunța la serviciul militar obligatoriu ar putea costa R. Moldova circa 10 miliarde de lei, adică 1% din PIB-ul pentru următorii cinci ani, susține vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popușoi, cu referire la calculele specialiștilor.

Într-un material pe blog-ul partidului, Popușoi spune că PAS „nu ar veni niciodată cu propuneri populiste de dragul obținerii unor voturi, cum o face PD, în special într-un domeniu atât de important cum e securitatea națională”.

„Deși ne dorim cu toții o armată bine pregatită în bază de contract, știm bine că statul Republica Moldova nu își permite acest lucru astăzi. Cel mai mare buget pentru apărare a fost în 2008 – 0,6% din PIB, iar acum alocațiile pentru apărare sunt de doar 0,4%. PD nu a propus o strategie de reformare a armatei și nici nu a alocat mijloacele necesare pentru trecerea la serviciul exclusiv în bază de contract. Costul unei asemenea reforme este de circa 10 miliarde de lei sau 1% din PIB pentru cel puțin cinci ani, conform specialiștilor.

Or, Plahotniuc și-a justificat decizia de a elimina serviciul obligatoriu peste doi ani din cauza condițiilor proaste din armată. Adică nu sunt bani pentru a îmbunătăți calitatea serviciului în termen, pe când serviciul prin contract e mult mai scump. Sau PD vrea sa reducă efectivul militar al armatei? Republica Moldova nu mai poate reduce armata, și așa de doar 6 500 de soldați, până și cei din Tiraspol sunt mai mulți și mai bine pregătiți. Nu cumva în spatele inițiativei PDM se ascunde intenția tandemului Plahotniuc-Dodon de a distruge definitiv Armata Națională în conformitate cu scenariul de federalizare a R. Moldova, negociat de Dodon la Kremlin?”, întreabă Popușoi.

Vicepreședintele PAS face referire și la experiența altor state în domeniu.

„Țări neutre precum Finlanda, Austria, Elveția, dar și țări cu probleme de securitate ca Cipru, Grecia au păstrat serviciul obligatoriu. Suedia planifică să-l reintroducă din cauza că nu pot recruta suficienți voluntari, iar pericolul rusesc este în creștere. Iar noi oare nu mai avem amenințări la adresa securității naționale? Vedem că Ambasadorul Neguță revine la Moscova. Să înțelegem că PD a rezolvat deja toate problemele cu Kremlinul? În pofida replicilor tăioase de la Chişinău la adresa Moscovei, guvernul Republicii Moldova nu manifestă un angajament politic clar de a-şi fortifica propriile capacităţi de apărare, ci, dimpotrivă, riscă reducerea efectivului militar venind cu lozinci populiste de eliminare a serviciului militar obligatoriu, neavând o strategie clară şi nici acoperirea financiară necesară pentru trecerea la o armată sută la sută pe bază de contract. Culmea, spre deosebire de Georgia şi Ucraina, Guvernul Moldovei se simte confortabil în CSI – o relicvă a dominaţiei ruseşti în spaţiul post-sovietic”, încheie Popușoi.

Menționăm că, ieri, spicherul Andrian Candu a spus că „„ renunța la serviciul militar în termen nu înseamnă a renunța la armată”.

„Nimeni nu a spus că renunțăm la armată, mai ales în condițiile actuale și în contextul regional în care ne aflăm. (...) Noi ne-am uitat ce-au făcut alte state, inclusiv România, care au trecut treptat, în ani de zile, de la serviciul în termen la cel profesional. Asta e ceea ce ne dorim și noi. Vrem să avem o armată profesionistă, înzestrată material, cu armament, echipament, să fie generator de securitate, nu numai consumator de bani”, a spus Andrian Candu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md