09:52:07 19.03.2024
Stiri

Victor Chirilă: Bun venit în R. Moldova, domnule Frattini!

Opinii 22.03.2018 16:52 Vizualizări5426 Autor: Ziarul National
Victor Chirilă: Bun venit în R. Moldova, domnule Frattini!


Stimate domnule Franco Frattini, săptămâna viitoare veți efectua prima dvs. vizită de lucru în Republica Moldova, în calitate de Reprezentant Special al Președinției OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană. În acest context, sperăm foarte mult că veți găsi timp și pentru a vă întâlni cu reprezentanții ONG-urilor moldovenești care au semnat „Declarația societății civile cu privire la liniile roșii ale reglementării transnistrene”.

Din păcate, actuala misiune OSCE în R. Moldova ignoră adesea aceste organizații, care nu-i împărtășesc pe deplin optimismul și punctul de vedere și, cel mai probabil, nu vă va recomanda o astfel de întâlnire.

Cu toate acestea, după cum înțelegem și din interviu dvs. difuzat recent de Radio Europa Liberă, dumneavoastră prețuiți foarte mult contribuția organizațiilor societății civile la procesul de reglementare transnistreană. Prin urmare, sperăm că veți avea timp să ascultați și să auziți inclusiv organizațiile societății civile care au opinii critice cu privire la unele evoluții majore din cadrul reglementării transnistrene.

ONG-urile care au semnat „Declarația societății civile cu privire la liniile roșii ale reglementării transnistrene” se numără printre cele mai profesioniste, responsabile și credibile organizații ale societății civile din R. Moldova. Multe dintre aceste organizații au în spatele lor o bogată experiență și expertiză în ceea ce privește facilitarea soluționării politice și consolidarea încrederii cu partenerii societății civile din regiunea transnistreană.

Ca și dumneavoastră, aceste organizații consideră că încrederea este elementul-cheie pentru orice rezolvare a „conflictelor înghețate”, iar părțile trebuie să găsească numitori comuni pentru consolidarea încrederii. Cu toate acestea, spre deosebire de actuală misiune a OSCE în R. Moldova, ei au învățat o lecție crucială: nu poți construi punți de încredere vorbind cu jumătăți de adevăr, nu poți insufla încredere dacă nu ești credibil și nu vei fi niciodată credibili dacă ignori adevărul.

Iar adevărul este că nu vom construi niciodată încrederea între ambele maluri ale râului Nistru atâta timp cât:

1.Trupele rusești (GOTR) se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova;

2.Rusia încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova;

3.KGB-ul transnistrean/rus supraveghează proiectele de consolidare a încrederii;

4.OSCE ignoră faptul că actuala misiune de menținere a păcii nu este deloc aptă să faciliteze consolidarea încrederii;

5.OSCE ignoră faptul că actuala misiune de menținere a păcii a eșuat să asigure libera circulație a persoanelor;

6.OSCE ignoră faptul că misiunea actuală de menținere a păcii și-a îndeplinit misiunea și trebuie transformată într-o misiune internațională de monitorizare civilă care ar contribui la consolidarea încrederii;

7.OSCE ignoră faptul că trupele ruse (GOTR) și forțele militare transnistrene continuă să șantajeze Republica Moldova cu exerciții militare permanente în zona de securitate (neutră) a conflictului transnistrean;

8.OSCE ignoră faptul că administrația separatistă interzice politicienilor moldoveni, oficialilor și chiar activiștilor societății civile să intre și să se deplaseze liber în regiunea transnistreană;

9.OSCE ignoră construirea continuă a infrastructurilor militare, de securitate și vamale în zona de securitate de către separatiștii transnistreni;

10.OSCE nu acordă atenție încălcărilor drepturilor omului comise de către așa-numiții oficiali transnistreni, mulți dintre ei având pașapoarte moldovenești;

11.OSCE descurajează ONG-urile din Moldova să ajute cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană să-și apere drepturile omului în instanțele judecătorești din Republica Moldova și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului;

12.OSCE cere autorităților moldovene să înghețe toate cazurile de urmărire penală inițiate împotriva așa-numiților oficiali transnistreni (mulți dintre ei având cetățenia Republicii Moldova) pentru încălcarea drepturilor cetățenilor Republicii Moldova care trăiesc în regiunea transnistreană.

Stimate domnule Frattini, nu vom construi niciodată un viitor luminos comun cu regiunea transnistreană, oferind un „carte blanche” infractorilor drepturilor omului? Ce fel de mesaj trimite Republicii Moldova cetățenilor săi din regiunea transnistreană, evitând să le apere drepturile omului până când va fi realizată o soluționare politică finală a conflictului? Poate un stat care se eschivează să apere drepturile cetățenilor săi să inspire încredere? Putem noi, cetățenii Republicii Moldova, să avem încredere într-un astfel de stat?

Nu, domnule Frattini, mai devreme sau mai târziu, un astfel de stat va eșua lamentabil, deoarece, după cum a spus-o la timpul său Cicero: „speranța de a scăpa nepedepsit este cel mai mare stimulent pentru viciu”. Or, un stat construit pe viciu nu poate avea niciodată un viitor luminos, dimpotrivă, este sortit să aibă un viitor vicios.

Text de Victor Chirilă, președintele Asociației de Politică Externă de la Chișinău


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md