08:16:25 19.03.2024
Stiri

EXPERT // Amarant, orz, hrișcă, kamut... TOP-ul cerealelor energizante

Știri 22.03.2018 08:03 Vizualizări3504 Autor: Ziarul National


EXPERT // Amarant, orz, hrișcă, kamut... TOP-ul cerealelor energizante sursa: google.ro

Bogate în substanțe nutritive, cerealele reprezintă principalul furnizor de energie. Aproape toate cerealele integrale nerafinate sunt benefice pentru sănătate, în vreme ce cerealele rafinate, precum orezul alb, pâinea albă și pastele făinoase albe sunt lipsite de majoritatea substanțelor nutritive și de fibre, ca urmare a procesului de rafinare.

Odată consumate, cerealele prelucrate se comportă precum zahărul, întrând rapid în sânge și provocând un dezastru. Aceasta duce la dezechilibrarea concentrației de zahăr din sânge, la pofta de dulciuri, la tulburări de dispoziție și la creșterea în greutate.

De aceea, o dietă sănătoasă trebuie să includă întotdeauna cereale nerafinate, precum orez brun, orez mare, amarant, mei, crupe de secară, boabe de grâu, crupe de hrișcă etc. În general, cu cât culoarea cerealelor este mai închisă, cu atât ele sunt mai puțin rafinate și mai sănătoase pentru dumneavoastră. Iată câteva dintre cerealele pe care vi le recomand.

Amarant

Amarantul este un aliment care fortifică plămânii – și, prin aceasta, extrem de benefic în zilele noastre de maximă poluare și intoxicare cu ozon. Și conține chiar mai mult calciu și magneziu decât laptele de vacă.

În Nepal, semințele de amarant se mănâncă sub formă de fiertură, numită ,,sattoo” sau sunt măcinate și transformate în făină, pentru a se face chapatis (pâine Indiană). Amarantul poate fi gătit ca o cereală, poate fi măcinat și făcut făină și mai poate fi copt precum floricelele de porumb, încolțit sau prăjit. Semințele de amarant pot fi gătite împreună cu alte cereale integrale, pot fi adăugate la cartofii franțuzești sau la supe și soteuri, ca agent de îngroșare, fiind plin de substanțe nutritive.

Orz

Sunt disponibile două tipuri de orz: orzul perlat este varietatea rafinată; orzul mare reprezintă boabă integrală. Vă recomand să folosiți varietatea integrală. Orzul are un gust dulce și este foarte bun pentru stomac și pentru digestie. Dacă suferiți de indigestie, orzul vă poate ajuta foarte mult. Este adevărat că are în compoziție gluten, dar într-o concentrație destul de mică (rețineți: orzul nu trebuie confundat cu planta verde de orz, care nu conține gluten).

Orezul brun

Orezul brun este extrem de benefic pentru sistemul nervos și cel digestiv. Dintre toate cerealele, este cel mai puțin alergen – pentru majoritatea oamenilor.

Regulile orezului:

· Orez cu bob scurt : consumați-l toamna și iarna pentru a va încălzi interior organismul.

· Orez cu bob lung : consumați-l vara pentru a vă crea o senzație de răcoare

· Basmati: este ideal pentru persoanele supraponderale sau pentru cele care au o umiditate crescută a organismului, cu mucus în exces și secreții nazale


Crupe de hrișcă

Crupele de hrișcă nu conțin deloc gluten, sunt bogate în minerale sănătoase și (spre deosebire de grâu) nu sunt alergene. Dacă aveți alergie la grâu, aceasta este o alternativă excelență, pe care să o luați în considerare. Conțin o cantitate mulțumitoare de proteine, aproximativ 20%, precum și bioflavonoide rutin, care ajută la îmbunătățirea circulației și la întărirea venelor. Dacă suferiți de varice, aceasta este cereala de care aveți nevoie. Este excelență pentru a înviora o salată.

Porumb

Cunoscut și sub denumirea populară de ,,păpușoi”, porumbul este o cereală foarte des utilizată. El intră în compoziția a nenumărate produse de panificație. Sub formă măcinată, este adăugat la foarte multe alimente preambalate. În consecință, porumbul se aseamănă oarecum cu grâul: fiind adăugat la prea multe alimente, capătă un potențial alergen crescut, dacă este consumat în cantități prea mari. Pentru a extrage toate substanțele nutritive din boabele de porumb, ele trebuie mestecate foarte bine, coaja lor nefiind digerabilă.

Kamut

Kamut-ul (Triticum turgidum) este o cereală strâns înrudită cu grâul, însă multe persoane care au alergie la grâu tolerează kamut-ul. Conține de două ori mai multe proteine decât grâul, mai multe minerale, în special magneziu și zinc, precum și 16 aminoacizi și acizi grași esențiali.

Mei

Meiul este o excelentă sursă nutritivă. Este bogat în fier, magneziu, potasiu, vitaminele B și vitamina E, ajută sistemul digestiv, crește aportul de substanțe nutritive și este un important agent de creștere a energiei, având în vedere că ajută splina, ,,bateria” dumneavoastră de energie.

Quinoa

Quinoa este o cereală originară din America de Sud, întâlnită tot mai des și care conține toți aminoacizii esențiali. În consecință, este o proteină completă, dar este mai ușor de digerat decât proteina din carne și are un conținut infinit mai scăzut de grăsime decât cele mai multe tipuri de carne.

Ovăz

Ovăzul conține mai multe grăsimi benefice decât orice altă cereală – grăsimi care va ajută chiar să slăbiți, nu să creșteți în greutate. Ovăzul este și o bogată sursă de vitamina B complex, benefică pentru sistemul nervos și pentru întărirea oaselor.

Secară

Este o cereală ideală pentru produsele de panificație pe bază de aluat dospit. Unii dintre pacienții mei pun boabele de secară la germinat. Secara este excelentă pentru ficat. Dacă suferiți de dureri de cap frecvente, faceți o fiertură din boabe de secară.

Alac

Alacul, ca și crupele de hrișcă, este plin de minerale și proteine, fiind un excelent întăritor al organelor principale. Are un gust bun și reprezintă o alternativă extrem de nutritivă pentru persoanele cu alergie la grâu. Constipația, colita și digestia slabă sunt numai câteva dintre afecțiunile în care este benefic alacul. Este singura cereală care conține mucopolizaharide, substanțe ce stimulează sistemul imunitar. Este o excelentă sursă de energie constantă.

Teff

Teff-ul (Egragostis tef) are o sămânță mică, foarte aromată. Conținutul sau bogat în proteine furnizează niveluri ridicate de calciu, magneziu și fier, fiind astfel o bună alegere pentru persoanele care consumă cantități mari de sare. Teff-ul conține mai mult potasiu decât majoritatea cerealelor, ajutând la curățarea sângelui de acizi cauzați de o dietă nepotrivită.

Sursă foto: glutenfreeliving.com

Sursa: acasa.ro



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md