04:26:12 26.04.2024
Stiri

Ați pierdut banii depuși la bancă în perioada sovietică? Ministerul Finanțelor anunță o nouă etapă de întoarcere a economiilor

Economie 09.03.2018 14:40 Vizualizări69891 Autor: Ziarul National
Ați pierdut banii depuși la bancă în perioada sovietică? Ministerul Finanțelor anunță o nouă etapă de întoarcere a economiilor


Cetățenii care aveau bani în bancă pe așa-zisele „cărți de economii” în perioada sovietică și nu și-au mai văzut ulterior depozitele au în continuare șansa să și-i întoarcă.

Ministerul Finanţelor anunță că a iniţiat plata sumelor indexate pentru deponenţii „Băncii de Economii” care au depus cereri de înregistrare până la sfârşitul lunii ianuarie curent.

Astfel, din 5 martie curent, îşi pot ridica banii deponenţii născuţi până în anul 1991 inclusiv - sumele indexate aferente primei etape, dar și deponenţii născuţi până în anul 1941 inclusiv - sumele indexate pentru etapa a doua.

Banii pot fi ridicaţi la orice oficiu al Î.S. Poşta Moldovei.

CITIȚI și Post-URSS // Miliardele Moldovei

Pentru a profita de indexare, beneficiarul, reprezentantul sau moştenitorul se va prezenta având asupra sa actul de identitate. Moştenitorul va prezenta suplimentar certificatul de deces şi copia certificatului de moştenitor, autentificată notarial (în cazul lipsei dispoziţiei testamentare), iar reprezentantul - procura, întocmită în modul stabilit de legislaţie.

Deponenţi născuţi până în anul 1991 inclusiv, care nu au depus până în prezent cererile pentru indexare, pot face acest lucru la orice oficiu al Î.S. „Poşta Moldovei”, având cu sine actul de identitate şi libretele de economii ale conturilor deschise până la 1 ianuarie 1992.

Potrivit legislației, plata sumelor indexate se efectuează în etape, în funcţie de anul naşterii depunătorului:

I etapă: pentru prima mie de ruble a soldului cumulativ pe toate conturile deţinute de un deponent în raport de 1 rublă : 1 leu;

II etapă: după plata sumei indexate pentru prima mie de ruble tuturor deponenţilor, va fi achitat soldul ce depăşeşte prima mie de ruble în raport de 2,5 ruble : 1 leu.

În Bugetul de stat pentru anul curent sunt prevăzute circa 50 de milioane de lei pentru compensarea pierderilor la depunerile băneşti ale cetăţenilor în „Banca de Economii”. În ultimii ani, pentru acest lucru au fost achitate din buget peste 700 de miloane de lei.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md