11:10:56 26.04.2024
Stiri

Asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA, Bridget Brink, își încheie vizita în R. Moldova: Mesajele transmise guvernării și opoziției de la Chișinău

Politică 08.03.2018 14:30 Vizualizări2210 Autor: Ziarul National
Asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA, Bridget Brink, își încheie vizita în R. Moldova: Mesajele transmise guvernării și opoziției de la Chișinău


Asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, Bridget Brink, își încheie astăzi vizita de două zile pe care a efectuat-o la Chișinău, timp în care s-a întâlnit cu membri ai Guvernului, reprezentanți ai societății civile și lideri politici din opoziție.

La întrevederea pe care a avut-o cu reprezentanții societății civile, Bridget Brink a reiterat poziția Statelor Unite privind importanța societății civile și a încurajat participanții să continue să-și aducă aportul la dezvoltarea democrației în R. Moldova.

Un comunicat de presă al Ambasadei SUA la Chișinău transmite că Bridget Brink a subliniat importanța transparenței, a responsabilizării și a participării cetățenilor în procesul de luare a deciziilor, precum și sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru alegeri libere și corecte. De asemenea, oficialul american a încurajat eforturile de combatere a corupției și schimbările menite să asigure independența justiției - ambele fiind esențiale pentru independența Republicii Moldova și capacitatea acesteia de a atrage investiții străine.



În cadrul întrevederii sale cu reprezentanții partidelor de opoziție parlamentare și extraparlamentare, asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA a atras atenție importanței desfășurîrii în mod transparent a viitoarelor alegeri parlamentare, în conformitate cu standardele internaționale, precum și accesul egal la mass-media al partidelor și candidaților.

Asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA Bridget Brink a reiterat preocupările partenerilor de peste Ocean privind cazurile de presiune asupra reprezentanților autoritaților publice locale și politicienilor din opoziție. Oficialul american a încurajat toate partidele să se implice în dezbateri electorale constructive.

Bridget Brink s-a întâlnit la Chișinău și cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, mulțumindu-i acestuia pentru atenţia sporită a Guvernului R. Moldova acordată problemei combaterii traficului de fiinţe umane şi l-a încurajat să continue să prioritizeze acest subiect în calitatea sa de preşedinte a Comitetului Naţional pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane.

Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat Brink a încurajat ministrul de Externe să continue implementarea reformelor cheie prevăzute în Acordul de Asociere, în special reformele în sectorul bancar și cel judiciar. De asemenea, ea a accentuat importanţa implementării mărurilor în vederea combaterii corupţiei pentru a asigura indepenţa Republicii Moldova.



Totodată, în cadrul discuțiilor cu vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, oficialul amercian a accentuat „progresul substanțial” obținut în procesul negocierilor în format 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrian de la sfîrșitul anului trecut și a încurajat Guvernul să mențină această tendință pozitivă.

„În calitatea sa de reprezentant special al Statelor Unite în cadrul negocierilor în format 5+2, asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA, Bridget Brink a accentuat angajamentul continuu al Statelor Unite pentru un proces orientat spre rezultate, care anul trecut s-a soldat cu o întrunire în format 5+2 şi semnarea a cinci protocoale. Bridget Brink a încurajat-o pe vicepremierul Lesnic să finalizeze implementarea celor opt obiective (așa-numitul „Pachet din opt puncte”) într-un mod care ar oferi un statut special pentru Transnsitria, asigurând în același timp suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei”, cităm din comunicatul de presă al Ambasadei SUA la Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md