23:23:42 26.04.2024
Stiri

În preajma ALEGERILOR parlamentare, numărul oficial al populației R. Moldova va fi REVIZUIT

Social 02.03.2018 16:00 Vizualizări2148 Autor: Ziarul National
În preajma ALEGERILOR parlamentare, numărul oficial al populației R. Moldova va fi REVIZUIT


Numărul oficial al populației R. Moldova va fi revizuit în anul 2018 de către Biroul Național de Statistică (BNS), cu suportul UNFPA și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), în conformitate cu datele Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din 2014.

Potrivit BNS, în urma procesului de revizuire a numărului populației, care va dura până în toamna acestui an, va fi recalculat nu doar numărul populației cu reședință obișnuită în R. Moldova (persoanele care locuiesc pe teritoriul țării o perioadă mai mare de 12 luni), dar şi indicatorii principali de statistică demografică, indicatorii macroeconomici, precum PIB pe cap de locuitor, indicatorii specifici de sănătate, educaţie şi piaţa forţei de muncă.

„Procesul de revizuire a numărului populației presupune existenţa informaţiei privind numărul populaţiei la o anumită dată, dar şi a informaţiei privind mişcarea naturală a populaţiei. Cea mai mare provocare în procesul de recalculare a numărului populaţiei este estimarea fluxului anual de emigrare. În acest context, contăm foarte mult pe suportul autorităţilor care deţin date de interes pentru acest subiect, cum ar fi Ministerul Afacerilor Interne”, a declarat directorul BNS, Vitalie Valcov.

La rândul său, reprezentanta UNFPA în R. Moldova, Rita Columbia, a spus că disponibilitatea unor date statistice calitative este crucială pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare a țării, axate pe răspunsul la necesitățile reale ale populației și realizarea drepturilor lor. „UNFPA și SDC vor sprijini revizuirea datelor statistice, pentru a contribui la atingerea angajamentului Agendei 2030 de a nu lăsa pe nimeni în urmă”.

În procesul de revizuire a numărului populației, BNS va beneficia de expertiză internațională, fiind implicată o echipă de consultanți internaționali și naționali, care va ajuta la elaborarea metodologiei de estimare a numărului populației și de revizuire a indicatorilor statistici.

„În procesul de revizuire a indicatorilor statistici și de validare a acestora, este foarte importantă participarea activă a tuturor instituțiilor naționale interesate, astfel încât să asigurăm disponibilitatea unor date de calitate care să fie utilizate la elaborarea politicilor publice bazate de dovezi”, a subliniat directoarea Biroului de Cooperare al Elveției, Simone Giger.

Organizația Națiunilor Unite recomandă ca oficiile naționale de statistică, în perioada dintre recensăminte, să elaboreze estimările cu privire la numărul populației în baza datelor ultimului recensământ.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md